Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iako je najavljena za kraj jula, nova Vlada neće biti formirana pre sredine avgusta, a u njenom sastavu verovatno će doći do velikih promena. Po prvi put od 2014. godine postoji velika mogućnost da za stolom u Nemanjinoj 11 ne sedi aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović. Bilo bi logično da se u njoj ne nađu ni ministar policije Aleksandar Vulin, niti Tomislav Momirović koji je bio zadužen za saograćaj i građevinarstvo, a razmatra se i jedan, a možda i dva velika kambeka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče nas je obavestio da novu vladu ne možemo očekivati pre sredine avgusta, iako je posle polaganja predsedničke zakletve najavio da će ona biti formirana do kraja jula.

“Za očekivati je formiranje Vlade sredinom avgusta, jer se tek u ponedeljak ide u formiranje Skupštine”, izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da mu je veoma drago što je čuo od američkog ambasadora Kristofera Hila da ne želi da se meša u izbor članova nove Vlade Srbije, jer će buduća izvršna vlast biti skrojena u skladu sa željama građana koji su učestvovali na izborima.

Prema ranijim saznanjima lista “Nova”, Amerikanci su u novoj izvršnoj vlasti želeli da vide tri aktuelna ministra i premijerku – Nebojšu Stefanovića, Zoranu Mihajlović, Tatjanu Matić i Anu Brnabić.

Konstitutivna sednica Skupštine u ponedeljak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će konstitutivna sednica parlamenta biti održana u ponedeljak. Prema nekim informacijama, na toj sednici verovatno neće biti izabran predsednik Skupštine Srbije, već će tada biti samo potvrđeni mandati poslanika. Nekoliko dana kasnije trebalo bi da bude zakazana nova sednica, na kojoj će biti izabran predsednik parlamenta, kao i potpredsednici.

Sad je već gotovo izvesno da će Brnabić napustiti Nemanjinu 11 i preseliti se u Narodnu Skupštinu, na dosadašnje mesto Ivice Dačića.

Na izlaznim vratima vlade je, navodno, i ministar Nebojša Stefanović, koji se pominjao u više afera. On je za ministra unutrašnjih poslova imenovan 2014. godine i od tad je član svake vlade. Sad su sve jači glasovi da će Stefanović konačno platiti cenu afera kroz koje se provlačilo njegovo ime.

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Neizvestan je i opstanak ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, koja je u poslednje vreme meta brojnih napada pojedinih naprednjaka.

Mesta u budućoj vladi možda neće biti ni za Tomislava Momirovića, čiji će resor verovatno preuzeti bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Nije isključeno ni da oni podele Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pod velikim znakom pitanja je i ko će od socijalista ostati u Vladi. S obzirom na to da se očekuje da Ivica Dačić ponovo dobije funkciju ministra, malo je verovatno da će se u njoj naći i Branko Ružić i Novica Tončev.

Što se Dačića tiče, kako smo ranije pisali, on bi želeo da se vrati na mesto šefa diplomatije, međutim, prema nekim informacijama, ono je obećano ambasadoru Srbije u Vašingtonu Marku Đuriću.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Pored Dačića, govori se i o povratku nekad najdugovečnijeg ministra Rasima Ljajića.

Da bi to volela, nedavno je izjavila i ministarka Tatjana Matić, a prema našim informacijama ta opcija nije nemoguća.

Spekuliše se i da bi nova članica vlade mogla da bude dugogodišnja guvernerka Jorgovanka Tabaković. Ona je i 2020. godine bila kandidat za ministarku finansija, ali nije želela da napusti Narodnu banku Srbije, gde mesečno zarađuje više od 500.000 dinara.

Gotovo je izvesno da će na čelo Ministarstva za evropske integracije doći novi ministar (pominju se Milan Antonijević i Suzana Grubješić), a da će Jadranka Joksimović preuzeti neki drugi resor, najverovatnije ekologiju.

U Vladi izvesno ostaje Siniša Mali i on je prvi kandidat Aleksandra Vučića za novog premijera.

BONUS VIDEO: Nebojša Stefanović o optužbama Dijane Hrkalović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare