Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije počeli su neformalne pregovore o postizbornoj koaliciji i formiranju nove vlade. Kako saznaje “Nova”, Aleksandar Vučić je ponudio Ivici Dačiću funkciju ministra odbrane, ali to lider SPS ne želi. Dačić traži da u budućoj vladi dobije mesto ministra spoljnih poslova.

Zahuktavaju se pregovori naprednjaka i socijalista o izboru nove vlade, koja bi prema najavama Aleksandra Vučića trebalo da bude formirana do kraja jula. Kako sada stvari stoje, malo je verovatno da će se to dogoditi kako je Vučić planirao, naročito imajući u vidu da su juče proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, a tek treba da uslede konsultacije sa liderima stranaka koje su ušle u Skupštinu.

Ipak, neformalni pregovori sa socijalistima su počeli. Kako sada stvari stoje, Ivica Dačić, lider SPS koji je u prethodnom sazivu bio predsednik Skupštine Srbije, najverovatnije se vraća u vladu.

Izvor “Nove” navodi da mu je ponuđena funkcija ministra odbrane, ali da je on ne želi, već cilja na funkciju koju je već obavljao.

“Dačić želi mesto šefa diplomatije. Više je razloga je zbog kojih ne želi mesto ministra odbrane, a jedan od ključnih je rasulo u vojsci i loša situacija u preduzećima namenske industrije”, kaže sagovornik našeg portala.

Malo je verovatno međutim da li će Dačićeve želje biti uslišene, imajući u vidu međunarodne okolnosti i insistiranje Evropske unije i Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Lider SPS važi za proruskog čoveka, koji se do sada protivio tim merama, navodeći da bi Srbija tako naudila sebi.

Zbog toga se i činilo da bi ova vlada, prvi put posle dugo godina, mogla da bude izabrana bez socijalista u njoj.

Ni Aleksandar Vučić nije pominjao da bi SPS mogao da bude u novoj izvršnoj vlasti, već je u tom kontekstu pričao samo o manjinama.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Dačić je sa druge strane govorio da razgovori sa naprednjacima još nisu počeli, ali da su spremini na saradnju sa SNS.

„Za mene je pitanje na koji način mogu da pomognem Vučiću u Srbiji, a ne sad da li ću u svojoj političkoj biografiji, koja je ionako krcata, da dodajem neku novu zvezdicu“, rekao je Dačić.

Od dolaska naprednjaka na vlast, Dačić je obavljao nekoliko funkcija. Od 2012. do 2014. bio je premijer, da bi u prvoj Vladi Aleksandra Vučića bio na mestu ministra spoljnih poslova. Na toj poziciji bio je i u drugoj Vučićevoj vladi.

Posle bojkota izbora, preselio se u parlament i seo u fotelju predsednika Skupštine Srbije.

“Zaista je za mene velika čast da budem na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Srbiji“, rekao je Dačić novinarima uoči početka sednice na kojoj je izabran za predsednika parlamenta.

U Vladi Mirka Cvetkovića Dačić je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova.

U prethodnoj izvršnoj vlasti socijalisti su imali samo dva resora. Funkciju ministra prosvete obavljao je Branko Ružić, dok je Novica Tončev bio na mestu ministra bez portfelja zaduženog za razvoj siromašnih delova Srbije.

Nije poznato da li će socijalisti uvećati broj resora u novoj vladi, budući da su na prethodnim izborima osvojili 100.000 glasova više nego 2020. godine. U Skupštini Srbije imaće ukupno 31 poslanika.

Stefanović verovatno ostaje u vladi

Kako sada stvari stoje, aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović verovatno će ostati u vladi. Izvor “Nove” navodi da je Vučić svoj saradnicima rekao da Stefanović ima određene zasluge za formiranje Srpske napredne stranke. Naš list je pisao i da je on jedan od četiri ministra koje SAD želi da vidi i u novoj vladi.

BONUS VIDEO Samo Dačić ne tapše, dok ga Vučić ne pogleda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare