Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prvu sednicu Skupštine republike Srbije, posle one konstitutivne koja je održana 3. avgusta, gledaćemo do kraja nedelje, najverovatnije u četvrtak, a pre toga biće održano i Predsedništvo SNS, na kome bi trebalo da bude odlučeno ko je novi predsednik parlamenta, ali i ko su ministri u Vladi Srbije, saznaje naš porta.

„Sednica predsedništva SNS trebalo bi da bude održana sutra ili prekosutra, a sednica Skupštine Srbije najverovatnije u četvrtak. Do kraja nedelje trebalo bi da imamo sve ove informacije, koje će prvo biti predstavljene članovima SNS, a zatim i javnosti“, saznaje Nova.rs od dobro obaveštenih izvora.

Tačno 114 dana od kako su 21. juna održani parlamentarni izbori u Srbiji, mi imamo samo mandatara nove Vlade, ne znamo imena novih ministara, niti predsednika Skupštine.

Rokovi se približavaju kraju

Rok za formiranje Vlade Aleksandar Vučić je pomerao najmanje četiri puta. Kao konačni datum najavljivao je kraj avgusta, kraj septembra, početak, a onda i sredinu oktobra…

Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Petog oktobra predsednik Srbije i Srpske napredne stranke otkrio je svojim partijskim kolegama, a zatim i javnosti da će novi premijer biti zapravo stari premijer – Ana Brnabić. Dan kasnije, 6. oktobra, ministar finansija Siniša Mali rekao je da će ceo proces oko izbora nove Vlade biti završen u naredne dve nedelje, kao i da će početkom naredne (dakle ove) sedmice biti održana još jedna sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS).

Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Odmah nakon toga se ulazi u Skupštinu, konstituisanje Skupštine, novi zakon o Skupštini i Vladi. Novog mandatara očekuje izbor novih članova Vlade, ko će koji resor da vodi“, rekao je Mali.

I ovaj rok, što bi precizno rečeno bio 20. oktobar, se ubrzano približava, a „curi“ i Ustavni rok za formiranje Vlade koji zvanično ističe 3. novembra.

Sve opcije u igri

Kad je reč o ministrima, ali i predsedniku Skupštine, sve opcije su u igri.

Govoreći o sastavu Vlade, Vučić je svojevremeno rekao da će Srpskoj naprednoj stranci predložiti dva koncepta: prostu koaliciju sa jednom partijom ili neku vrstu koncentracione Vlade, pa da se za godinu i po ili dve godine ide na nove parlamentarne izbore.

„Trenutno sam bliži drugom konceptu“, rekao je Vučić 14. avgusta na TV Pink, ali nije želeo da kaže o kojoj je partiji reč ako bi bio prvi koncept.

Javnosti je prethodno bilo predočeno da se razmatraju četiri opcije sastava vladajuće koalicije.

„Da idemo sa socijalistima i manjima, sa (Aleksandrom) Šapićem i manjinama, sa socijalistima, Šapićem i manjinama i sami sa manjinama“, rekao je Vučić 31. jula posle sednice Predsedništva SNS.

Osim naprednjaka u novi saziv parlamenta ušli su i njihovi dosadašnji koalicioni partneri, Socijalistička partije Srbije (SPS) i Jedinstvena Srbija (JS), a prvi put u skupštinskim klupama su poslanici Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića. Stranke manjina koje su ušle u Skupštinu Srbije su Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja-Demokratska partija Makedonaca, Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina i Stranka demokratske akcije Sandžaka.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare