Foto: Nova.rs, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/GEORGI LICOVSKI

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak kosovska policija ne izdaje opomene koje su se ranije pisali vozačima sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu i Metohiji.

Ali režim stikera, odnosno prelepljivanja državnih simbola na tablicama i dalje ostaje na snazi.

Nakon dogovora koji je sinoć kasno postignut u Briselu, kojim su se Priština i Beograd obavezali da Beograd s jedne strane neće izdavati nove tablice sa akronimima gradova na KiM dok s druge strane Priština neće sprovoditi dalje korake koji predviđaju kažnjavanje vlasnika automobila sa srpskim tablicama.

Pročitajte još...

„Želimo da obavestimo građane da će svi vlasnici vozila sa KM tablicama moći normalno da funkcionišu i kada im postojeća registracija istekne moći će da produže važenje registracije KM kao i do sada“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Međutim, sa građanima sa kojima smo razgovarali na prelazu Jarinje, saznali smo da njima nije jasan dogovor koji je postignut.

„Ne znam. Iskreno, videću kada mi bude istekla registracija. Nije mi baš najjasnije“, kaže jedan od vozača koji iz Severne Mitrovice putuje ka Srbiji.

Građani sa Severa Kosova već razmišljaju o kombinatorici za automobile koje budu morali da menjaju ili kupuju.

„Uvek je moguće da vozite automobile sa registarskim oznakama gradova u Srbiji pod ovlašćenjem ili da ih registrujete na nekog rođaka koji živi u Srbiji“, otkrio nam je jedan stanovnik sa Severa.

U blizini administrativnog prelaza sa strane Kosova i Metohije prisutni su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije.

Na nekoliko punktova se nalaze i vojnici KFOR i Euleksa. A oko pedesetak policajaca Kosovske policije, albanske nacionalnosti je raspoređeno na Severu Kosova.

BONUS VIDEO „Traže nam da priznamo Kosovo“: Prva reakcija Vučića nakon odluke Evropskog parlamenta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar