Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia;Armend NIMANI / AFP / Profimedia; shutterstock

Poslednji događaji na relaciji Beograd - Priština pokazali su apsolutnu nemoć Evrope i još jednom potvrdili da ključnu reč u ovom dijalogu ima Amerika. Samo jedan poziv američkog ambasadora bio je dovoljan da kosovski premijer Aljbin Kurti promeni odluku i na 48 sati odloži naplaćivanje kazni Srbima čija vozila nemaju RKS registarske oznake. Da moć leži u rukama Vašingtona, u nekoliko navrata rekao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a s tim su saglasni i sagovornici novina “Nova” koji potvrđuju da će u dijalogu Beograda i Prištine SAD biti konačni arbitar.

Punih osam sati razgovora u Briselu kosovski premijer Aljbin Kurti odbijao je svaki dogovor i odlaganje odluke o kažnjavanju Srba sa severa KM koji nisu preregistrovali svoje automobile na RKS tablice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon ovih razgovora je rekao:

Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i 10 puta menjane tekstove smo prihvatali, ali albanska strana nije htela da prihvati ništa“.

Usledili su otvoreni prekori visokog predstavnika Evropske Unije Žozepa Borelja koji je rekao da idemo iz krize u krizu, a odgovornost za to je pripisao Prištini.

Zatim se predsednik Srbije obratio javnosti i održao sastanak sa Srbima sa KiM i sve je izgledalo kao da će u ponoć između ponedeljka i utorka početi primena kazni.

Ali, usledio je jedan poziv koji je promenio sve.

Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je na Tviteru da će na zahtev američkog ambasadora u Prištini Džefa Hovenijera odložiti izricanje novčanih kazni.

Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

“Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KM (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana“, napisao je Kurti.

I tako potvrdio da Amerika jedina ima mehanizme da utiče na Prištinu, što je u nekoliko navrata rekao i sam Aleksandar Vučić.

On je u poslednjih mesec dana nekoliko puta podvukao ovu činjenicu, rekavši da Amerika sigurno pokušava da utiče na Prištinu i spreči sukob, da se ponašaju mnogo korektnije nego mnogi Evropljani i da nikome drugome ne veruje, a posebno ne Nemcima.

“Ne kažem da će da budu na našoj strani. Oni će uvek biti na strani svog čeljadeta i da ga čuvaju i da brane, ali znate, oni su u stanju da kažu, kada to čeljade pomisli da može da udara komšiju iz čista mira i da pravi probleme – “okej, nije baš komšija u svemu kriv, ovde ima i ovog našeg krivice’“, rekao je nedavno Vučić.

Na osnovu svega nabrojanog nameće se zaključak da briselskim pregovorima ne rukovodi Brisel već Vašington.

Amerika kao konačni arbitar

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za novine “Nova” kaže da ne postoji nikakva sumnja da je tako.

Zoran Milivojevic
Zoran Milivojević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Od ponedeljka je to definitivno jasno. Potvrđeno je nešto što je i ranije bilo prisutno na ovaj ili onaj način, a to je da ključni uticaj na Prištinu ima Vašington. Događaji iz Brisela i oni nakon toga šalju tri poruke. Prva je da Evropska unija nema mehanizme kojima može odlučujuće da deluje na Vladu Aljbina Kurtija. Druga je to daje američka strana ovim dala do znanja da zadržava pravo da bude konačni arbitar u ovom procesu. Ne samo što se tablica tiče, već celog procesa pregovora. Na posletku ostaje pitanje daljeg odnosa Vašingtona i Brisela po pitanju dijaloga”, kaže Milivojević i dodaje:

“Evropljani su predstavljanjem predloga Emanuela Makrona i Olafa Šolca kao novog evropskog plana pokušali da preuzmu inicijativu i potvrde svoj kredibilitet i autoritet. S druge strane Amerika ostaje pri tome da njena reč bude konačna. Da potvrde da su kapa nad Evropom. Pored Ukrajine, KiM je druga neuralgična tačka u Evropi i SAD hoće da stavi do znanja da će i tu imati odlučujuću ulogu”.

Sledi unutrašnji proces na političkoj sceni Kosova

Milivojević kaže da su Amerikanci tražili da Kurti odloži primenu odluke na 48 sati kako bi presekli stvar i sprečili eskalaciju.

“Jasno je da Kurti neće menjati svoju politiku i da neće odustati od svojih odluka. Ali, posle ovih 48 sati mora biti jasno šta dalje. Ono što sledi, prema mom mišljenju jeste jedan unutrašnji proces na političkoj sceni na Kosovu. Zato nije čudo što su predstavnici kosovske opozicije prošle nedelje bili na sastancima u SAD”, zaključuje Milivojević.

Da li se sprema zamka za Vučića

I politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu za novine “Nova” kaže da nema sumnje da je uticaj Vašingtona na tok pregovora Beograda i Prištine mnogo veći nego uticaj samog Brisela.

Foto: Printscreen/N1

“Amerikanci su pristali na to da Brisel vodi pregovore jer Srbija želi da postane članica EU, te će postizanje konačnog sporazuma s Prištinom, biti jedan od glavnih uslova za članstvo. Što se trenutnih dešavanja tiče, moram da kažem da su tablice samo povod, problem je mnogo veći. Činjenica je da je Srbija uz Rusiju i Belorusiju jedina zemlja u ovom delu sveta nad kojom SAD nema kontrolu i isto tako je činjenica da će Amerika tražiti da se Srbija konačno opredeli – za Zapad ili za dalje poigravanje s Rusijom”, kaže Spahiu i dalje navodi:

“U svakom slučaju mislim da ovo američko kritikovanje Aljbina Kurtija predstavlja svojevrsnu zamku za Vučića. Ukoliko ohrabren ovakvim stavom Amerike, Vučić recimo reši da uđe u sukob s Kosovom, reagovaće NATO i Srbija će biti uvučena u rat u kojem može mnogo da izgubi. Alternativa je priklanjanje Zapadu, dogovor i uspostavljanje mira”.

Što se atmosfere u Prištini tiče, Spahiu kaže da ona podseća na ratnu.

“Ja se iskreno nadam da je ovoliko zaoštravanje odnosa samo jedan privid kako bi Vučić sutra mogao da kaže “spasio sam narod od rata, morao sam da popustim i napravim kompromis”. U suprotnom, ako to nije slučaj, zaista mogu da kažem da idemo ka ratu”, zaključuje Spahiu.

BONUS VIDEO: Izjave Vučića, Borelja i Kurtija posle razgovora u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar