Vladimir Kovačević Skupština objedinjavanja Pokreta "Da se struka pita" (D2SP) i Nove stranke Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

"Nestašica lekova prouzrokovana je isključivo ignorisanjem činjenice da je cena lekova na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) preniska, pa ih proizvođači i uvoznici ne isporučuju. Posledica je da lekove pacijenti svojim novcem moraju kupovati u slobodnoj prodaji u apotekama po punoj maksimalnoj ceni", izjavio je danas Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP).

„Šta će nam nefunkcionalan RFZO, kad sami nabavljamo lekove, a bolesnu decu lečimo SMS porukama“, upitao je Kovačević.

Kovačević ističe da, nažalost, u gotovo svim sferama društva država ignoriše iskustvo, pa zbog toga izostaje i valjano predviđanje, a, kako kaže, predviđao je i saopštavao u više navrata da nas očekuju nestašice lekova.

Kovačević navodi da danas nedostaju lekovi za dijabetičare, a sutra već za neke druge pacijente kojima je potreban lek po pristupačnoj ceni.

„RFZO ne pokriva svoje nadležnosti jer ignoriše da prihvati da više ne može da nabavlja lekove čija cena nije porasla na teret države duže od deset godina“, rekao je Kovačević.

Predsednik Nove D2SP ističe da direktnu krivicu i odgovornost za nestašicu lekova treba da snosi direktorka Fonda, Sanja Radojević Škodrić, zbog nevaljanog sagledavanja činjenica i lošeg predviđanja na koje je obavezuje funkcija koju očigledno loše obavlja.

„Zbog toga, kao stranka, tražimo njenu smenu“, kazao je Kovačević.

Kovačević dodaje da je prosečna cena leka u apotekama sa A liste RFZO-a između 100 i 150 dinara.

„Pre više od godinu dana, poredio sam cenu jedne tablete leka i procenjivao je jeftinijom od gutljaja flaširane vode, ne bih li na taj način zainteresovao državu da uoči nelogičnost formiranja cene lekova koji su na listi RFZO-a. Reakcija je izostala, pa sve više proizvođača lekova napušta RFZO listu i slobodno formira cenu leka do njegove maksimalne cene, jer RFZO cena ne pokriva ni cenu koštanja proizvodnje leka“, rekao je Kovačević.

Kovačević navodi da su pacijenti u Srbiji žrtve dodvoravanja direktorke RFZO-a, Sanje Radojević Škodrić, ministru finansija Siniši Malom, jer, navodno, štedi novac budžetu na račun “izbijanja” novca iz džepova očajnih pacijenata.

„Nedovoljno sredstava rezervisanih budžetom za obaveze RFZO-a uzrokuje i hronično kašnjenje sa isplatom finansijskih obaveza prema apotekama“, podvlači Kovačević.

On podseća da smo nedomaćinsko poslovanje RFZO-a videli dok su se nabavljali i neregistrovani lekovi protiv Covid-a, po astronomskim cenama, u korist povlašćenih kompanija.

„Treba otvoriti pitanje potrošenih sredstava za vakcine protiv kovida-a, gde su smeštene neiskorišćene količine? Ko ih skladišti i gde? Ko snosi cenu uništenja vakcina sa isteklim rokom? Kolika je šteta zbog svega toga za građane Srbije“, pita Kovačević.

On kaže da je došlo vreme da postavljamo pitanja na koja imamo pravo da dobijemo odgovore.

„Do tada ćemo morati da se naviknemo da svojim novcem kupujemo lekove po punoj ceni i trpimo posledice lošeg rada rukovodstva RFZO-a“, zaključuje Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar