Vladimir Kovačević Skupština objedinjavanja Pokreta "Da se struka pita" (D2SP) i Nove stranke Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Politika stranke Nova - Da se struka pita, čiji sam predsednik, je da pruža rešenja za bolji život svih građana Srbije. Naročito je to važno kada je jedan deo tih građana, poput stočara, egzistencijalno ugrožen usled zaražavanja svinja svinjskom kugom, pa se procesom eutanazije ostavljaju mini-farme bez ijedne životinje, izjavio je danas Vladimir Kovačević, predsednik Nove D2SP.

„Zbog toga predlažemo premijeru države Ani Brnabić i resornom ministru poljoprivrede Jeleni Tanasković hitno usvajanje mera kojima bi se besplatno dodelila junad za tov gazdinstvima i mini-farmama pogođenim kugom, kako bi farmere i seljake zadržali na selu i smanjili negativan uticaj fatalne svinjske bolesti na život na selu“, predložio je Kovačević.

On napominje da se intenzivni porast zaražavanja gazdinstava svinjskom kugom u Srbiji dešava od aprila i dodaje da je u junu inficirano 27 mesta, u julu 52 mesta, a samo za poslednjih 15 dana 25 novih farmi i gazdinstva.

„Finansijska obeštećenja farmerima predviđena zakonom ne predstavljaju kvalitetnu i adekvatnu meru za ovakav status stočarstva i broj životinja kakav je danas u Srbiji, a bio je prepolovljen i pre nastanka svinjske kuge. Država bi dodelom besplatnih steonih junica još više pomogla brzom prevazilaženju problema, ali je upitna dostupnost ovakvih goveda“, rekao je Kovačević.

Kovačević ističe da bi se realizacijom ove predložene mere za stočare prevazišao i višak stočne hrane koji su domaćini predvideli i pripremili za tov do prve klase svinja, koja se dostiže sa 100 kilograma, a usled bolesti se nije ostvario.

„Ovakve i sve druge mere i predloge možete čuti samo od stručnih i ostvarenih ljudi koji predvode stranku Nova – Da se struka pita“, zaključio je Kovačević.

BONUS VIDEO: Afrička kuga se i dalje širi Srbijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar