Nikola JovanovićvvFoto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odbornik Nikola Jovanović saopštio je danas da je posle Kalemegdana i Košutnjaka, pod udar gradskih vlasti došao je i Kosančićev venac, spomenik kulture i zaštićena istorijska urbana celina, "najstarije živo gradsko naselje našeg naroda".

Kako se navodi u saopštenju, zastrašujuće je da se na inicijativu privatnog investitora menja urbanisticki plan donesen 2007. godine, koji je struka pohvalila, i da se sada predviđa ubacivanje pet hiljada kvadratnih metara stambenog prostora u zonu od prvorazrednog kulturnog i istorijskog značaja ne samo za Beograd, nego i za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ukupno se najavljuje 20 hiljada kvadrata novih objekata, čija arhitektura uništava ambijentalnu celinu Kosančićevog venca, koju dominantno čine zgrade 19. i prve polovine 20. veka“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi Jovanović, sporno je i što se umesto izgradnje replike Narodne biblioteke, spaljene 6. aprila 1941. godine nacističkim bombardovanjem, predviđa „neki memorijalni centar koji nema nikakve veze sa istorijskim zdanjem“.

„Rani javni uvid u ove izmene obavljen je za vreme i neposredno nakon vanrednog stanja, što nedvosmisleno govori da je namera gradskih vlasti da onemoguci ozbiljnu debatu o ovom planu. Beograđani su već u više navrata dokazali da su im se urbanističke perverzije Gorana Vesica smučile i da neće tolerisati pokušaje da se zbog privatnih interesa i političkog kaprica ovog diletanta gazi identitet, naslede i duh srpske prestonice.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare