NATO, logo
Foto: Shutterstock

NATO je pozdravio sporazum Beograda i Prištine o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova, navodeći da će misija Kfor igrati fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju njegove efikasne primene.

„Misija Kfor, predvođena NATO, igraće fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju efikasne primene sporazuma, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine kojom se Kforu nalaže da osigura bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, navela je portparolka alijanse Oana Lungesku.

Ona je navela da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, od ključnog značaja za stabilnost u celom regionu.

„NATO nastavlja da snažno podržava dijalog uz posredstvo EU i druge napore u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region“, dodala je Lungesku.

Lungesku je navela da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prethodnih dana razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i povratkom dijalogu.

„Radujemo se sutrašnjem dolasku specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u sedište NATO, gde će se sastati sa generalnim sekretarom Stoltenbergom i članovima Severnoatlantskog saveta“, navela je Lungesku.

Posle dvodnevnih pregovora u Briselu, Beograd i Priština su postigli sporazum o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova. Sporazum predviđa da se specijalne jedinice kosovske policije 2. oktobra povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak i da istovremeno budu uklonjene i barikade kosovskih Srba.

Kfor će rasporediti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, predviđeno je, izmedju ostalog, sporazumom postignutim uz posredstvo EU.

Kriza na severu Kosova počela je 20. septembra, kada je vlada u Prištini na Jarinje i Brnjak poslala specijalne snage policije radi sprovođenja odluke o zameni srpskih registarskih tablica, na šta su Srbi sa severa Kosova odgovorili blokadom puteva.

BONUS VIDEO: Prelaz putnika preko Jarinja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar