Pod uslovom da zaista bude beogradskih izbora 17. decembra, u ovom trenutku znamo samo da će vlast opet ponuditi Aleksandra Šapića za gradonačelnika. On u ovu trku ulazi ubeđen u dobar rezultat. S druge strane, veći deo opozicije još ne zna ni da li će na ove izbore izaći udruženo ili u više kolona, a tek nakon toga slede pregovori oko kandidata za gradonačelnika. Ipak, kako kažu, svi imaju svoje predloge…

Odlazeći gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić saopštio je u petak, 29. septembra, da je on zapravo dolazeći gradonačelnik i da nastavlja posvećeno i predano da vodi Beograd do dana izbora i konačne provere poverenja građana.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Mislim da je način na koji sam se ponašao u proteklih godinu i po dana, da sam se ponašao odgovorno i nisam podlegao pritiscima kojih je bilo sa svih strana. Pravio sam dugoročne, strateške planove, radio u interesu Beograđana i nisam se obazirao na stvari koje su valjda trebalo da me poremete. Na sve sam ponosan“, rekao je Šapić prilikom nedavne posete Obrenovcu i dodao da je siguran u dobar rezultat na izborima.

Dok vlast u trku za Beograd ulazi otvorenih karata, kod opozicije, prvenstveno proevropske, u ovom trenutku ima previše nepoznatih.

Pre svega, još nije doneta konačna odluka o tome da li će na decembarske izbore izaći na jednoj listi. Iako je kopredsednik stranke zajedno Nebojša Zelenović nedavno rekao da će potpisniici Dogovora za pobedu na decembarske izbore izaći n ajednoj listi, kako saznaje Nova ovaj deo opozicije je još daleko od takvog dogovora.

Međutim, gotovo svi imaju ideju o tome ko bi mogao Šapiću da izađe na crtu.

Imena tek nakon dogovora

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas nedavno je u intervjuu za naš list rekao da smatram da na čelu tima za Beograd treba da bude osoba koja zrači ozbiljnošću i odgovornošću.

Dragan Đilas Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

“Koja je pokazala da zna da radi i upravlja, koja će biti primer preko potrebne pristojnosti i normalnosti. I smatram da takvog kandidata imamo. O imenu ću govoriti tek po završetku razgovora sa koalicionim partnerima”, rekao je Đilas.

Konkretno ime za sad ima samo Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Radomir Lazović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Zeleno levi front je najjača opoziciona organizacija u Beogradu, pa bi bilo prirodno da mi predložimo Dobricu Veselinovića za zajedničkog kandidata za gradonačelnika, ali s druge strane mi smo otvoreni za dogovor sa svim našim partnerima u rušenju ove vlasti u Beogradu. Drago mi je što Zeleno-levom frontu kontinuirano raste podrška, ali daleko od toga da su stvari gotove. Protivnik se služi svim sredstvima, kontroliše medije, ucenjuje, šalje batinaše, prisluškuje nam telefone, pa uprkos podršci građana pobeda nije sigurna. Zato pozivam ljude iz Beograda i Srbije da se na našem sajtu prijave da budu kontrolori na izborima i da se uključe u kampanju”, kaže Lazović za Novu.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović, takođe, kaže da imaju svoje predloge.

Stefan Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Izbori još nisu ni raspisani, ali što se Narodne stranke tiče mi imamo tim iskusnih ljudi za Beograd, od kojih neki mogu da se nađu na čelu grada. Verujemo da je pored tima ljudi, jednako ako ne i važnije kakav se program za Beograd nudi, program razvoja Beograda i borbe protiv korupcije i urbanističkog haosa. Što se konkretnih imena tiče, mi smo otvoreni da o tome razgovaramo i sa drugim kolegama iz opozicije”, kaže Jovanović za Novu.

Desnica je počela s pripremama za izbore. Pre nekoliko dana su Dveri i Srpska stranka Zavetnici sklopile dogovor o predizbornoj saradnji,a očekivano je i da im se pridruži Novi DSS Miloša Jovanovića, a potencijalno i Narodna stranka.

Lider Dveri Boško Obradović za novine “Nova” kaže da će imati i zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

Boško Obradović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, uz podršku istaknutih srpskih intelektualaca, imaće svog kandidata za gradonačelnika Beograda. Naš patriotski blok će biti najveća snaga na desnoj strani opozicionog političkog spektra i očekujem da ćemo presudno uticati na formiranje buduće vlasti u Beogradu. Već smo formirali zajednički beogradski izborni štab i čim budu raspisani izbori saopštićemo ime našeg kandidata za gradonačelnika”, kaže Obradović.

Šapićevu ostavku još niko nije video

Istovremeno s pripremama za nove izbore, dešava se to da ni sedam dana nakon što je Aleksandar Šapić saopštio da podnosi ostavku, odbornici Skupštine grada Beograda to još nisu dobili na uvid.

Kako stvari stoje u ovom trenutku, sve su prilike da predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević u međuvremenu neće ni sazivati sednicu, na kojoj bi Šapićeva ostavka bila konstatovana.

Nekadašnji predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić tim povodom za Novu kaže da prema zakonu od dana kad gradonačelnik podnese ostavku, Skupština ima rok od 30 dana da izabere novog.

Zoran Alimpić Foto:N1

“Ukoliko se to ne desi, onda se bira privremeni organ od pet članova koji upravlja gradom do izbora novih odbornika, koji zatim biraju gradonačelnika. U ovom trenutku logično bi bilo da predsednik Skupštine grada pošalje odbornicima na uvid ostavku Šapićevu na kojoj je tačno naznačen datum kad je to uradio, da bi oni znali kad ističe rok od 30 dana. Logično bi bilo i da se Skupština sastane i konstatuje njegovu ostavku, međutim, to u zakonu nije precizirano. Navodi se samo da je predsednik Skupštine dužan da informiše odbornike o gradonačelnikovoj ostavci na prvoj sledećoj sednici. E sad, on može da je sazove u ovih 30 dana, ali nema obavezu to da uradi”, navodi Alimpić.

U međuvremenu odbornicima ostaje samo da Šapiću veruje na reč.

BONUS VIDEO: Šapić – Izbori u Beogradu verovatno 17. decembra 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare