Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i na toj poziciji nastavila je sa sramnim izjavama o nasilju i targetiranju svih onih koji kritikuju vlast i drugačije misle. Na pitanje novinarke N1 Žakline Tatalović zašto nije osudila napad na novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića, dovela je u pitanje istinitost te informacije zaključujući da je pitanje ko je koga udario. Ona je takvu izjavu dala uprkos dokazima koji postoje i koji su javno objavljeni, a nedvosmisleno ukazuju na to da je Vuk Cvijić napadnut.

Istraživačkog novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića, 29. maja u centru Beograda u Kosovskoj ulici, napao je direktor prorežimskog tabloida Srpskog telegrafa Milan Lađević. On ga je udario pesnicom u glavu. Lađević je negirao da ga je udario uz kontradiktorne izjave u režimskim medijima, od tvrdnje da nikad do kontakta nije došlo do toga da je njega Cvijić udario.

Da Lađević ne govori istinu potvrdio je i lekarski izveštaj u kojem je navedeno da je Cvijić dobio udarac.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

Premda je tužilaštvo otvorilo istragu o ovom napadu, do sada nije bilo odlučnih aktivnosti koje bi potvrdile da postoji jasna volja da se počinilac napada kazni. Takođe, nije bilo ni zvanične reakcije ministra unutrašnjih poslova, premijera i predsednika na ovaj napad, pa otvoreno pismo koje je redakcija nedeljnika „Radar“ uputilo na njihovu adresu za sada ostaje bez odgovora.

Otuda je i novinarka N1 Žaklina Tatalović, nakon što je predsednica Skupštine Ana Brnabić optužila da nezavisne medije da biju ljude po ulici upitlala zašto nije osudila napad na Vuka Cvijića.

Taj razgovor je izgledao ovako:

Tatalović:  Vi targetirate novinare…

Ana Brnabić: Mi? Nikad.

Tatalović: Zašto niste osudili napad na novinara Vuka Cvijića?

Brnabić: Ja nisam sigurna.. mislite napad novinara na novinara.

Tatalović: Ne, napad na Vuka Cvijića

Brnabić: Ja kao predsednica Narodne Skupštine nisam imala sve informacije

Tatalović: Kao funkcionerka Srpske napredne stranke zašto to niste osudili

Brnabić: Pošto je novinar napao novinara , a ne zna se koji novinar je napao kog novinar ali vi ste i sud i sudija vi ste odlučili da je neko napao Vuka Cijića, a ne da je Vuk Cvijić napao nekog drugog.

Tatalović: Jeste osudili bilo šta, šta se desilo u tom nasilju? Jeste li se inetersovali, hoćete li tražiti dalje informacije?

Na ovo pitanje bivša premijerka i aktuelna predsednica parlamenta nije odgovorila, kao ni na jedno pitanje koje joj je novinarka N1 postavila.

Dokazi postoje

O okolnostima napada Nova.rs i ostali nezavisni mediji su izveštavali. Sam Cvijić ga je opisao ovako:

„Napao me je Milan Lađević, udario me je pesnicom u glavu. Prolazio sam blizu njihove redakcije i on me napao. Mi nismo u ličnom sukobu, ja ga poznajem odavno, ali nismo ni u kakvom kontaktu. Pisao sam tekstove o bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću i njihovim kontaktima (s Lađevićem). Pretpostavljam da je to jer nismo u ličnom sukobu. Počeo je da me vređa i onda sam krenuo da se udaljavam, on mi se zatim uneo u lice i udario me. Policija je tu, razgovarao sam s njima, i pretpostavljam da su sada otišli da razgovaraju s njim. Nisam očekivao da će me napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali čak je i ovo iznenađenje za mene“, rekao je Cvijić koji se uživo s lica mesta uključio u vesti N1.

United media je u svom saopštenju navela da se radi o bezumnom napadu i insistirala na kažnjavanju vinovnika napada po zakonu.

Foto: Vladislav Mitić/Radar.rs

Redakcija „Radara“ se takođe oglasila otvorenim pismo adresiranim na sve nadležne pojedince i institucije, uključujući i predsednika Vučića:

„Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja – na žalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski. Propagandno izvrtanje činjenica i zataškavanje stanja u kome se društvo nalazi ne može prikriti i zaustaviti nasilje koje raste iz dana u dan i preti nezaustavljivom eskalacijom. Redakcija Radara najoštrije osuđuje napad na našeg novinara. Zahtevamo od nadležnih institucija sistema da do kraja istraže sve činjenice koje su dovele do ovog napada i da počinioca najstrože kazne. Nećemo dozvoliti da napad na Vuka Cvijića ostane još jedan u nizu nerešenih slučajeva. O napadu na jednog od vodećih istraživačkih novinara u Srbiji obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i profesionalna udruženja. Ovim pismom se obraćamo nadležnim institucijama, ali i predsedniku države koji je, kao nosilac apsolutne vlasti i moći, najodgovorniji za sve veće nasilje u društvu“, navodi se u reakciji redakcije „Radara“.

Ministar policije nije se oglasio o ovom napadu: noć pre gostovao je na „Pinku“ i pevao.

Ni premijer se nije oglasio o ovom napadu: dva dana pre toga stigao je da preko instagrama priupita predsednika kako se igra zonska odbrana u košarci.

Ministar informisanja Dejan Ristić uputio je poziv redakciji „Radara“ i izrazio žaljenje zbog napada, a ministarstvo je uputilo saopštenje u kom je ponovljeno to isto.

Kao podrška Vuku Cvijiću u petak, 31. maja na Filozofskom fakultetu održana je tribina sa porukom: Nećemo odustati, moramo da nateramo sistem da radi!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare