Za koga bi glasali
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Istraživanje agencije Stata.rs o raspoloženju javnog mnjenja uoči izbora u Beogradu, koje je sprovedeno u januaru 2022. godine, pokazuje da opozicija može da ugrozi vlast Srpske napredne stranke u prestonici i da bi, u slučaju da ne dođe do drastičnih promena kad je reč o nastupu na izborima, bila u mogućnosti da formira većinu u Skupštini grada.

Nalazi o raspoloženju glasača agencije Stata.rs, do kojih je došla profesorka Fakulteta organizacionih nauka (FON) Jovanka Vukmirović, sprovedeno je u januaru, a kako se navodi, anketirano je ukupno 808 ispitanika, kombinovanim putem – onlajn, telefonski i tereneskim intervjuom.

Ko bi pobedio u Beogradu da su se izbori održali u januaru

Pročitajte još...

Istraživanje pokazuje da bi, u slučaju da su se beogradski izbori održali u januaru 2022. godine, najviše glasova osvojila zajednička lista stranaka na vlasti, koju bi činile Srpska napredna stranka, zajedno sa svojim tadicionalnim koalicionim partnerima, i Socijalistička partija Srbije.

Prema nalazima Stata.rs, oni bi zajedno mogli da računaju na ukupno 29.3 odsto podrške.

Drugo mesto, prema pomenutom istraživanju, zauzela bi opoziciona grupacija “Ujedinjena Srbija”, čiju okosnicu čine Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, sa ukupno 28.2 odsto podrške.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi koalicija Zelenih, koju čine, između ostalih, pokret Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, Zajedno za Srbiju (OGP Akcija), mogla da računa 7.1 odsto glasova.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Cenzus bi još, prema nalazima agencije Stata.rs, prešli Srpska stranka Zavetnici sa 4.6 odsto i koalicija Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije sa 3.6 procenata podrške.

Poput ranijih istraživanja drugih agencija, tako i istraživanje Stata.rs pokazuje da postoji značajan broj glasača koji su neodlučni ili ne znaju za koga bi glasali ( ukupno 19.4 odsto ispitanih).

Ko ima najveće šanse protiv Šapića

Na pitanje koga bi birali za gradonačelnika Beograda, između dva ponuđena kandidata, od kojih je u sva tri slučaja kao predstavnik vlasti naveden potpredsednik SNS, Aleksandar Šapić, ispitanici su dali sledeće odgovore:

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kao kandidat opozicije, Vladeta Janković bi mogao da računa na 49.4 odsto glasova u odnosu na Šapićevih 44.5 procenata. U slučaju da je deo opozicije izabrao bivšeg guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića za kandidata za gradonačelnika, on mogao da računa na 43.9 odsto glasova, dok bi Šapić dobio 49.9 odsto podrške.

Nalazi Stata.rs, pokazuju da bi bivši gradonačelnik Beograda i lider SSP, Dragan Đilas, u slučaju da je ušao u trku za prvog čoveka prestonice, mogao da računa na 45.7 procenata podrške, dok bi Šapić u tom slučaju osvojio 48.9 glasova.

*Napomena: Istraživanje je sprovedeno pre zvanične objave da je Vladeta Janković nosilac liste “Ujedinjene Srbije” na beogradskim izborima i Aleksandar Šapić kandidat SNS za gradonačelnika Beograda.

Vesić ubedljivo najnepopularniji političar

Istraživanja o utisku o političarima i javnim ličnostima, koje je sprovela Stata.rs, pokazuju da potpredsednica SSP Marinika Tepića ima najviše poztivinih ocena (34 odsto), zatim slede predsednik Srbije Aleksandar Vučić (31 odsto), Aleksandar Šapić (30 odsto), četvrto mesto dele premijerka Ana Brnabić i predsednik SSP Dragan Đilas (27 odsto), dok je peto mesto zauzeo Vladeta Janković (23 odsto).

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kad je reč o negativnim ocenama, najviše ih je dobio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ( ukupno 63 odsto), na drugom mestu je Ana Brnabić (56 odsto), treće mesto dele lider Dveri Boško Obradović i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić (54 odsto), na četvrtom mestu je Aleksandar Vučić (50 odsto), dok je na petom mestu Dragan Đilas (48 odsto).

Autorka istraživanja: U Beogradu raste optimizam među opozicionim biračima

Autorka istraživanja Jovanka Vukmirović, napominje za naš portal da je ovo četvrto istraživanje javnog mnjenja koje je Stata.rs sprovela od februara 2021. do januara 2022. godine i da je primećeno značajno veće interesovanje građana za politiku.

Pročitajte još...

„Dešavanja u društvu, posebno brojni ekološki problemi i protesti širom Srbije ‘pokrenuli’ su čak i mlade od 18 do 25 godina koji su dugo bili, kako oni to kažu ‘apolitični’. Takođe, protesti su pokazali da ima smisla boriti se za pitanja od opšteg društvenog značaja što je podiglo motivaciju neopredeljenih birača. Zatim, grupisanje opozicije u, za sada je izvesno tri kolone, ima efekat da svi koji ne bi dali glas nekoj od stranaka vladajuće koalicije sada ‘imaju za koga’ da glasaju. Da se insistiralo na ‘jednoj koloni’, imali bismo sagregaciju ‘rogova u vreći’ a birače bi zbunjivala koalicija potpuno ideološki različitih političkih stranaka“, navodi naša sagovornica.

Vukmirović ističe da, uoči izbora, raste optimizam među biračima koji ne podržavaju nijednu id stranaka vladajuće koalicije.

„Približavaju se izbori a i ‘priča se po gradu’ da SNS gubi Beograd što značajno podiže optimizam u delu biračkog tela koji ne podržava nijednu od stranaka vladajuće koalicije. Takođe, manje je straha, manje je ‘socijalno poželjnih’ odgovora u anketama, ispitanici su spremniji da kažu svoje mišljenje što nedvosmisleno ukazuje da su rezultati istraživanja pouzdaniji, posebno po najosetljivijim pitanjima, za koga bi glasali i kako ocenjuju ličnosti na političkoj sceni u Beogradu“, zaključuje Vukmirović.

BONUS VIDEO Vladeta Janković: Pobedom u Beogradu bio bi izvučen kamen temeljac naprednjačkog režima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare