Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Bivši diplomata Vladeta Janković biće prvi na listi ujedinjene opozicije - koalicije SSP, Narodne stranke, Demokratske stranke, PSG pridruženih pokreta za beogradske izbore, predloženo je na sastanku opozicije, što je ekskluzivno saznala Nova.rs. Janković je književnik, diplomata, političar, a bio je i ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i Vatikanu.

Vladeta Janković je rođen 1940. u Beogradu, gde živi i radi. Završio je Klasičnu gimnaziju i Odsek za opštu književnost. Doktorirao je 1975. godine, nakon čega je objavio niz knjiga i radova iz struke, uglavnom iz oblasti antičke komedije.

Godinama je sarađivao sa Televizijom Beograd kao autor kulturno-istorijskih programa za omladinu („Dvogled“ sa Draganom Babićem i sedam ciklusa serije „Mitovi i legende“). Kao predavač gostovao je u Sjedinjenim Američkim Državama, Engleskoj, Holandiji i Grčkoj.

U politiku je ušao 1990.godine kao član Glavnog odbora Demokratske stranke, nakon čega je bio jedan od osnivača Demokratske stranke Srbije u kojoj je bio od 1992. godine, kada je ona zvanično osnovana. U ovoj stranci je bio poslanik u dva saziva parlamenta.

Od februara 2001. do novembra 2004. godine bio je ambasador SRJ, a zatim SCG u Velikoj Britaniji, a od 2008. do 2012. bio je ambasador u Vatikanu-

Izabran je za potpredsednika na Skupštini DSS, 5. juna 2005. godine. Napustio je Demokratsku stranku Srbije 17.oktobra 2014.godine, pošto je dr Vojislav Koštunica napustio pre toga stranku.

Od tada Janković nije bio politički angažovan, ali je svojim nastupima i kredibilitetom privlačio pažnju stručne i šire javnosti.

Janković je za dnevni list „Nova“ rekao da je da postoji nekoliko uslova koji moraju da se ispune da bi prihvatio kandidaturu.

„Ako bi mi ponudili morao bih prvo da preduzmem tri stvari. Da se konsultujem sa porodicom, sa prijateljima kojima verujem i da obavim detaljni lekarski pregled kako bih bio siguran da mi zdravstveno stanje to dozvoljava. Ako sve to bude u redu, onda bih ovakav poziv opozicije prihvatio. S tim što bi morala da se oformi ekipa poštenih i stručnih ljudi, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost“, podvukao je Janković.

****

Bonus video: Đilas predlaže Ponoša, kandidata opozicije na predsedničkim izborima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare