Foto: Nova.rs

Jedno od dva istraživanja koje su poručile pojedine stranke iz koalicije oko SSP-DS-NS pokazalo je da su Miroslav Aleksić i Zdravko Ponoš praktično izjednačeni, sa malim međusobnim razlikama, saznaje Nova.rs.

Prema informacijama našeg portala, meren je rejting šest imena koje ta koalicija vidi kao potencijalne kandidate za predsednika Srbije. Među njima je ekonomista Miodrag Zec, ali i Dejan Šoškić, bivši guverner NBS, iako je rekao da nema političkih ambicija, kao i Božo Prelević, advokat i član Skupštine slobodne Srbije.

Takođe, tu su i Zdravko Ponoš i Miroslav Aleksić, članovi Narodne stranke, kao i Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde. Naš izvor navodi da su Ponoš i Aleksić solidni u ovom istraživanju, da imaju potencijal, te da su međusobne razlike među njima male.

„Sve zavisi iz kog ugla se gleda. Moraće da prelomi politika, bez obzira koliko se zaklanjali iza struke“, kaže naš sagovornik.

Prema našim saznanjima, u odnosu na pre oko dva meseca, kada je Ponoš prvi put pomenut kao mogući kandidat, njegov rejting je porastao. Sa druge strane, ime Miroslava Aleksića je pre nekoliko dana prvi put pomenuto u kontekstu predsedničkog kandidata. Najmanje negativnih poena u istraživanju imaju Miodrag Zec i Dejan Šoškić, a tu je i Božo Prelević, koji takođe dobro stoji po istraživanjima.

Naš sagovornik kaže da je ovde teško odrediti ko najbolje stoji, kao i da je bitan kriterijum po kome se gleda.

„Neko je bolji po jednom, neko po drugom kriterijumima, a važno je i da li ima više pozitivnih ili više negativnih poena. Neko ima više pozitivnih, ali u isto vreme i više negativnih poena, što je slučaj sa na primer Marinikom Tepić. Neko može da ima, kao što je bio slučaj sa Koštunicom 2000. godine, relativno malo pozitivnih, ali ima najmanje negativnih, pa ga to čini jačim kandidatom“, navodi on.

Podsećamo, na Glavnom odboru Stranke slobode i pravde odlučeno je da ta partija predloži Zdravka Ponoša kao kandidata za predsednika Srbije. Dragan Đilas, lider SSP, je izjavio da je Ponoš najbolji kandidat za predsednika Srbije i da se ogroman broj intelektualaca i građana već izjasnio o tome. On je za N1 istakao da je Ponoš kandidat onog dela Srbije koji žele promenu vlasti i da je siguran da Narodna stranka spada u taj deo Srbije.

Sa druge strane, Vuk Jeremić je i za naš portal potvrdio da je prvi izbor NS za predsedničkog kandidata Miroslav Aleksić. On je sinoć, gostujući u Pregledu dana, naveo da je meren rejting šest potencijalnih kandidata, među kojima su Ponoš i Aleksić, i da je dobra vest što svih šestoro dobro stoje.

BONUS VIDEO Dr Žujović na slikovit način pokazao zašto je počeo da se bavi politikom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare