Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Koalicija NADA, koju čije POKS, DSS i 19 udruženja građana. saopštila je danas da će predložiti Narodnoj Skupštini predlog Zakona o zaštiti ćirilice, obzirom da je više od 85 odsto javnih natpisa u Srbiji na latiničnom pismu, a svake godine taj broj se povećava za još jedan odsto.

Pročitajte još:

„Ako se nastavi ovaj trend, ćirilični natpisi će za 15 godina potpuno nestati u Srbiji i zato ćemo predložiti zakon koji će tome stati na put i vratiti ćirilicu na mesto koje joj pripada. Država zakonom mora stimulisati preduzeća da imena ispisuju na ćirilici tako što će biti oslobođena plaćanja firmarine i imati čitav niz dodatnih pogodnosti“, rekao je predsednik POKS, Žika Gojković.

Svi mediji koji odluče da upotrebljavaju samo ćirilicu, prema njegovim rečima, treba da imaju određene olakšice, poput umanjenog poreza, koji će važiti i za sve izdavače koji štampaju knjige i časopise na ćiriličnom pismu, dok PDV na ćirilične časopise treba smanjiti na jedan odsto.

Predsednika DSS Milos Jovanović ističe da je ćirilica osnovno obeležje identiteta srpskog naroda i da je nedopustivo da država ne vodi brigu o tome.

„Srbi su narod jedne od najbogatijih i najlepših evropskih kultura i prioritet nam je da tu kulturu zaštitimo. Postizanje najšireg konsenzusa o pitanju srpskog identiteta, pisma, kao i širenju srpske kulture jedan su od prioriteta naše koalicije i zbog toga ćemo predložiti zakon o zaštiti ćirilice“, poručio je Miloš Jovanović u saopštenju koalicije Nacionalno – demokratska alternativa (NADA).

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar