Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, ocenio je da je "nepromišljena i neprimerena" izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka, da "Ustav Kosova nije Biblija i da se može promeniti", navodeći da Kosovo ne treba da menja stavove, kao što se menjaju ljudi u EU.

„Smatram da je izjava da Ustav Kosova nije Biblija koja se ne može promeniti nepromišljena i neprimerena. Ako Ustav prema Lajčaku nije Biblija, onda je država Kosovo Biblija za građane Kosova. Svako rešenje koje našu državu čini nefunkcionalnom ne bi trebalo prihvatiti“, rekao je Mustafa za Koha.net.

Kako je naveo, sporazumi o Zajedinci srpskih opština (ZSO) predviđaju da se ona osniva na osnovu zakona Kosova.

„U stvari, Sporazum o principima iz 2015. godine predvidjao je da Vladin akt o osnivanju ZSO, kao i bilo kakve izmene i dopune Statuta, podležu oceni Ustavnog suda“,  kazao je on.

Mustafa je kazao i da je tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini 2015. godine iznela stav EU da ZSO nije treći nivo vlasti i da nema izvršna ovlašćenja.

Mustafa je juče predstavio pismo Mogerinijeve o principima za formiranje ZSO iz 2015. godine, na dan pre potpisivanja sporazuma, u kojem se kaže da ZSO nije treći nivo vlasti niti će imati izvršna ovlašćenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare