Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Lajčak je na konferenciji za novinare, nakon sastanka, rekao da je cilj normalizacija odnosa, a da Beograd i Priština moraju sami da odrede šta znači normalizacija, te da EU nije tu da primorava, već pomogne.

Lajčak je napomenuo da je u Beogradu bio pre četiri meseca, te da je od tada puno toga učinjeno.

„Mi se sada bavimo pitanjima koja do nisu bila deo pregovara, kao i pitanjima koja jesu bila, ali nisu ispunjena. Niz tih pitanja izaziva emocije. Sve što je dogovoreno mora da se ostvari. Dijalog se nastavlja“, rekao je Lajčak.

Specijalni izaslanik je naglasio da je cilj EU da bude fasilitator procesa dijaloga, te da Beograd i Priština moraju sami da se dogovore.

„Cilj je normalizacija odnosa. Šta je normalizacija, nije na nama da odlučimo. Mi mislimo da je ona u interesu svih građana, a EU je tu da pomogne, a ne da primorava. Ne možemo mi da želimo normalizaciju više od Srbije i Kosova“, rekao je Lajčak i dodao da cilj normalizacija, ali i ulazak Kosova i Srbije u EU.

„Mislim da smo napravili dobar pomak, imali smo tri sastanka Vučića i Hotija, više sastanaka na nivou glavnih predlagača, razgovarano je o pitanjima nestalih lica, ekonomske saradnje. Sada se bavimo finansijkim pitanjima, pitanjima nekretnina, kao i zajednice Srpskih opština“, kazao je Lajčak.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Specijalni izaslanik je rekao da je došao iz Prištine, gde je imao niz sastanaka.

„Glavni zaključak je da se proces dijaloga nastavlja i da sve mora da se ispuni što je bilo dogovoreno. Proces se nastavlja i verujem da je to u interesu građana Srbije i u interesu građana Kosova i u intresu celog regiona“, kazao je Lajčak.

Kada je reč o Zajednici srpski opština, Lajčak je rekao da je oko toga sve dogovoreno, te je sledeći korak pregovaranje o statutu.

„Što se tiče ZSO, tu je sve dogovoreno, potpisano i treba da se ostvari. Mesto gde ćemo voditi pregovore je Brisel“, kazao je Lajčak.

Kad je reč o pitanju ustava, rekoa je da je stav EU da se pregovaraju toliko ozbiljni procesi, da je logično da će morati i ustav da se menja.

„Tu niko nije rekao da je to nemoguće, ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, onda naravno da to mora da se odrazi u ustavu“, rekao je Lajčak.

Kako je rekao, saglasan je sa predsednikom Vučićem da normalizacija znači normalno stanje, koje je u interesu svakog normalnog čoveka.

„Nenormalno stanje je problem“, zaključio je on.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar