Foto: Printscreen/YouTube/KlanKosova

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri, zatražio je od specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, da prvo izvrši pritisak na Srbiju da promeni Ustav, prenosi Gazeta Ekspres.

Haziri, koji je deo pregovora između Kosova i Srbije više od jedne decenije, istakao je da pritisak za promenu Ustava Srbije takođe treba da dođe iz EU.

„Lajčak je pouzdan i verodostojan specijalni predstavnik EU koji treba da primora Srbiju da preduzme prvi korak u promeni Ustava“, ocenio je Haziri.

Prema njegovim rečima, Srbija nije promenila Ustav čiji je deo i Kosovo, te se Kosovo „čak pominje u preambuli srpskog ustava“. Zbog te činjenice, potredsednik DSK je istakao zahtev da EU izvrši pritisak na Srbiju i promeni najviši pravni aktm prenosi Kosovo Onlajn.

„Evropska unija bi trebalo da odloži prvu stranicu Ustava Srbije jer je to problem, a ne u Ustavu Kosova“, poručio je Haziri.

Lajčak je tokom posete Beogradu rekao da Kosovo treba da promeni Ustav i formira Zajednicu srpskih opština potpisanu u Briselu. Suprotno tome, kako je naveo, bez kompromisa ne može doći do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potredsednik DSK je istakao da bi proces trebalo brzo završiti bez uticaja na teritoriju i priznanjem nezavisnosti Kosova od Srbije.

„Takav proces je težak, ali mora se brzo zatvoriti sa jasnim dnevnim redom, definisanim vremenom i formatom. Priznavanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorije Kosova je prvi zadatak“, naglasio je Haziri.

Mišljenja je takođe da Srbija treba shvati da ne može tražiti bilo kakvu nadoknadu za bilo šta sa statusom Kosova, ni Kosovu ni međunarodnoj zajednici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar