Foto:EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da dijalog mora da bude pravedan i naglasio da će dve strane potpisati samo onaj sporazum koji im odgovara.

Gostujći na RTS-u, Lajčak je upozorio da Brisel ne može da prihvati slovo ustava kao „crvenu liniju“, jer ako se Beograd bude držao svog, a Priština svog ustava, onda neće biti prostora za dijalog.

On je kazao da pretpostavlja da smo bliži formiranje ZSO, jer je to deo sveobuhvatnog sporazuma o kome se pregovara i jasno je naznačeno da ona mora da se formira u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

U Prištini sam imao brojne sastanke, a poruke sa svih njih je da ono što je potpisano mora da se sprovede, tako da će ZSO biti na agendi po planu, rekao je Lajčak.

On je objasnio da je zbog nesipunjavanja onoga što je dogovoreno EU odlučila da sada promeni pristup i da se pregovara o sveobuhvatnom sporazumu koji proces treba da dovede do kraja i da se bavi pitanjima koja dosad nisu razmatrana.

Ne želimo da ovo unedogled produžavamo i verujemo da posle dest godina treba da dođemo do kraja, kazao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, sada je na redu usvajanje statuta koji definiše parametre Zajednice, a na primedbu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da statut već postoji, Lajčak je ukazao da taj dokument moraju da prihvate obe strane, kao i EU, a to se još nije desilo.

Pojašnjavajući svoju izjavu da je dijalog važan za evropski put Srbije, Lajčak je rekao da EU posreduje na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2010, koja jasno povezuje ovaj proces sa evropskim perspektivom Srbije i Kosova.

Postoje i brojni zaključci Evropskog saveta koji jasno povezuju ovaj proces sa budućnošću evrointegracija, a u jednom od pregovračkih poglavlja, poglavlju 35, jasno se govori o normalizaciji odnosa, precizirao je Lajčak.

Na pitanje da li veruje da na ovom poslu može da napravi opipljiv napredak, iako to mnogima pre njega nije uspelo, Lajčak je rekao da je imao nekoliko zadataka u regionu, a nikada svojom voljom.

Uvek su me molili da to uradim, što je i sada slučaj. Da ne verujem da je napredak moguć ne bih se prihvatio ovog posla. U isto vreme hoću da istaknem da sam ovde da pomognem, a ne da namećem. Proces mora da bude pravedan i dve strane će potpisati samo onaj sporazum koji im odgovara, poručio je Lajčak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare