Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Praktično dve nedelje od kako je objavljeno da je ruska opozicija praćena i snimana u Beogradu i da je ministar policije Aleksandar Vulin transkripte njihovih razgovora predao ruskom sekretaru za nacionalnu bezbednost Nikolaju Patruševu, Ministarstvo unutrašnjih poslova se ne oglašava, niti odgovara pitanja "Nove".

Izuzev partijskog pamfleta, koji je ministar Vulin objavio na zvaničnom sajtu MUP-a na dan kad je objavljen intervju sa ruskim opozicionarom Vladimirom Kara-Murzom, iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije stiglo objašnjenje zbog čega je i zašto praćena ruska opozicija u Beogradu, po čijem nalogu i da li je postojala sudska odluka za takvu akciju.

Pročitajte još...

Podsetimo, dnevni list „Nova“ je 12. januara objavio intervju sa ruskim opozicionarom, političarom i piscem, Vladimirom Kara-Murzom, u kom je on ispričao da su njegove kolege i on praćeni za vreme boravka u Beogradu. On je napomenuo da su informacije o njegovom boravku, kako je kasnije saznao, dostavljene Nikolaju Patruševu i da je to lično učinio srpski ministar policije Aleksandar Vulin.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je odneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Andrej Pivovarov je uhapšen“, rekao je on.

Na njegovu izjavu reagovao je ministar policije Aleksandar Vulin, koji nije demantovao da su ruski državljani praćeni tokom boravka u Beogradu, ali je odbacio tvrdnje da je predao transkripte njihovih razgovora tokom sastanka sa Patruševim.

„Ne znam u koju kategoriju spada ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, ali znam da je lažov koji će svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima, gde god da budem mogao da ga tužbom izvedem pred lice pravde i dovedem poznavanju istine. Laži da ministar policije Srbije nosi bilo kakve podatke bilo kome je opasna i sračunata podlost, kako bi se Srbija prikazala kao nesuverena zemlja kojom drugi upravljaju

I drugi učesnik skupa potvrdio da je bilo praćenja

Identičnu izjavu za Nova.rs, nakon tvrdnje Kara-Murze, izneo je i advokat, učesnik skupa u Beogradu, Dimitrij Zahvatov, koji je do detalja ispričao kako su ih pratili pripadnici MUP-a u Beogradu, a uz to je dostavio i fotografije i snimke dvojice muškaraca za koje tvrdi da su bili angažovani na ovom zadatku.

Foto: Dimitry Zakhvatov

Naknadnom proverom, portal Nova.rs je dobio potvrdu od izvora iz policije da osobe koje su pratile ruske državljane zaista zaposleni u MUP-u i to iz Službe za specijalne istražne metode, kao i da fotografija vozila odgovara opisu službenih automobila koje koristi srpska policija.

Foto: Dimitry Zakhvatov

Nakon svega, otkriven je i transkript razgovora Vulina i Patruševa, sa sastanka održanog u maju mesecu Moskvi, koji je usledio dva dana posle skupa ruskih opozicionara u Beogradu, a u kom se navodi da je ministar srpske policije obećao pomoć zvaničnom Kremlju u obračunu sa predstavnicima organizacije „Otvorena Rusija“.

U transkriptu se navodi  da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu, a ministar Vulin je ujedno istakao i značaj borbe protiv obojenih revolucija.

“Za Srbiju je borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja”, rekao je Vulin.

Dve nedelje nakon ovog sastanka, Andrej Pivovarov, iz organizacije “Otovrena Rusija”, uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

MUP ćuti – pitanja stoje

Izuzev gorepomenutog saopštenja ministra policije, iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije stiglo nijedno objašnjenje o ovom slučaju. Portal Nova.rs uputio je najpre pitanje o tome zašto je formirana Radna grupa za borbu protiv obojenih revolucija, ko su njeni članovi i u koju svrhu je formirana. Međutim, odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Istovremeno, nakon novih saznanja, pitali smo MUP zašto je za Srbiju od izuzetnog značaja borba protiv obojenih revolucija, kako je to naveo ministar Vulin na sastanku u Moskvi. Odgovor nismo dobili.

Pročitajte još...

Takođe, ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje zbog čega je ministar Vulin obećao da će Srbija redovno izveštavati rusku stranu o radu organizacije “Otvorena Rusija” i kakav je bezbednosni interes naše zemlje da prikuplja informacije o njima?

Odgovor na ovo pitanje, kao i na pitanje kako objašnjavaju što je dve nedelje nakon tog obećanja uhapšen Andrej Pivovarov, član ove organizacije i koorganizator sastanka ruske opozicije u Beogradu, nismo dobili..

Iz MUP-a nisu odgovorili ni na pitanje zašto su uopšte snimani i praćeni ruski državljani tokom boravka u Rusiji, kao ni da li je postojala sudska odluka da tu aktivnost sprovode pripadnici Službe za specijalne istražne metode.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar