Mladen Mrdalj. KOMBINATORIKA. SVM bez jednog poslanika, naprednjaci bez većine: Ko sve trlja ruke, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Mladen Mrdalj Foto: Nova S

Deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma kosovski Srbi su ostali na “duplom golom”, jer su se povukli iz paralelnih institucija i ušli u sisteme kosovskih vlasti, a onda izašli i iz njih, izjavio je politikolog Mladen Mrdalj.

“Niti su u institucijama da bi mogli iznutra nešto da pokušaju, niti imaju snage da spreče fizičko nasilje vlasti u Prištini da nameće svoju volju”, rekao je Mrdalj u emisiji Dan uživo na N1.

Ali, Mrdalj kaže, da nije bilo Briselskog sporazuma, vlasti u Prištini bi silom nametale vlast na teritoriji gde žive Srbi.

Upitan da li sporazumi Srbije i Kosova, od kojih je poslednji dogovoren u Ohridu, svi vode ka priznanju Kosova, Mrdalj kaže – ovde se definitivno radi o tome da neko nekog vara.

Izjave predsednika Aleksandra Vučića, poput one da ga “boli ruka” pa nije potpisao dogovor, možemo da shvatimo kao da hoće da prevari Zapad, ali možemo shvatiti i da na taj način da vara građana Srbije.

Svetska diplomatija zaista tako i deluje – svaki političar je pod pritiscima svojih građana i jačih aktera, rekao je Mrdalj.

“Ono što Vučić radi je igranje između ta dva nivoa”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko je strategija Srbije da se bori za suverenitet na Kosovu, to nameće jednu obavezu da nikad ne prihvati da bude uzdržana po pitanju članstva Kosova u UN.

“Najbolji metod zaštite Srba na Kosovu je da se kaže jasno Albancima da nikad neće biti priznato nezavisno Kosovo, makar proterali sve Srbe i srušili sve manastire i crkve”, rekao je.

Uoči sledećeg sastanka Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija 2. maja, Mrdalj očekuje svađu oko formiranja Zajednice srpskih opština, ali ne očekuje da bude značajnijeg pomaka.

“Ne vidim kako Vučić može da se vrati sa tog sastanka i proglasi ‘pobedu’ ukoliko ne dobije nikakav značajan korak ka formiranju ZSO”, kazao je Mrdalj.

BONUS VIDEO: Vukadinović: Briselski sporazum je bio katastrofa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar