Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović nedavno je rekao da opozicija treba da stane iza jednog kandidata za gradonačelnika Beograda, a izrazio je spremnost da se prihvati ovog posla ukoliko bi mu to bilo ponuđeno. Tip povodom za Nova.rs kaže da treba igrati na pobedu.

“Mene ne vodi lična ambicija. Svojevremeno sam i podneo ostavku na mesto odbornika da ne bih bio jabuka razdora u opoziciji, i tako sebe svesno gurnuo u drugi plan. Ne sećam se da je iko drugi tako nešto uradio. Drago mi je što CLS ima podršku običnih ljudi i stručnjaka i to mi je jedino merilo uspeha. Ukoliko mogu da doprinesem izgradnji konsenzusa za promene, rekao sam da sam spreman da moje ime bude među opcijama. Nisam tip koji seče tortu, jer je postao poslanik ili odbornik – to me više ne zanima i jedino me može motivisati igra na pobedu i korenita promena sistema. Beograd je sad siroče, a treba da bude ono što je oduvek bio:
jedina metropola na Balkanu, sa nesalomivim i uzvišenim duhom”, navodi Jovanović za Novu.

Veruje da je većina Beograđana nezadovoljna aktuelnim stanjem i da želi promene u gradu, ali da je poitanje da li će opozicija znati da artikuliše ovo nezadovoljstvo.

“Od unapređenja javnog prevoza, smanjivanja ambijentalnog zagađenja do iskorenjivanja korupcije i investitorskog urbanizma. Ogroman problem u ovoj godini biće i skok cena svih komunalnih usluga i poreza. Većina ne želi gradonačelnika za koga nelegalni i nebezbedni splavovi „ne postoje“, koji divlje gradi, koji se ne izjašnjava o poskupljenjima, za koga je zagađenje „politička smicalica“ i koji gomila nova javna preduzeća, a ne rešava ništa od problema koje sam naveo. Da li će sve ovo stranke i pokreti iz opozicije znati da artikulišu i izraze, drugo je pitanje. Izbori iz prošle godine su velika propuštena šansa, nadam se da su neke pouke izvučene”, navodi Jovanović i zaključuje:

“Beograđani očekuju da im se predstavi nova i drugačija vizija grada. Grada koji je moderan i efikasan, koji je poslovno i saobraćajno čvorište, u kome ima kulturnih i obrazovnih sadržaja, u kome funkcioniše javni prevoz i nema grejanja na najgora goriva. U kome ne može svaka partijska ili kriminalna šuša da gradi zgradu gde mu se prohte i da nema prostora za drveće i javne ustanove. To opozicija mora da ponudi i da za svaki problem ima razrađeno i primenjivo rešenje. Da se ne bavi samo sobom, već da govori o jednom novom Beogradu i Srbiji. Mislim da dosta toga mogu da vide iz delovanja CLS-a, koji ne ukazuje samo na probleme, već nudi rešenja i ne bavi se pojedincima, nego suštinom”.

BONUS VIDEO: Demostat: „Depresivna slika biračkog tela“, evo kakvi su politički stavovi Beograđana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare