Nikola Jovanović Foto: Centar za lokalnu samoupravu/Promo

Direktor Centra za lokalnu samoupravu i bivši potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da bi se kandidovao za gradonačelnika Beograda ukoliko bi to pomoglo da se stvori konsenzus za promene.

„Nisam neko ko bi sekao tortu zbog toga što sam postao poslanik ili odbornik, to me više ne zanima. Ovom gradu trebaju suštinske reforme“, rekao je Jovanović.

Kazao je da je glavna zamerka gradskoj vlasti što u protekloj godini nije bilo suštinskih poteza već samo „praznih priča i jeftinog marketinga“.

Pročitajte još:

„Nijedan ključni problem nije ni počeo da se rešava, niti je predstavljana neka vizija grada koja se razlikuje od onoga što smo već imali do od 2018. do 2022. godine. Beograd i dalje nema luku, nema berzu, nema rečni saobraćaj, nema autobusku stanicu, nema lak pristup železnici, a od metroa smo udaljeni barem desetak godina, i dalje je izuzetno zagađen, javni prevoz je loš“, rekao je Jovanović.

Takođe je rekao da je „napumpana“ cifra od 205,5 milijardi dinara budžeta Beograda za 2023. godinu, i kako je ocenio, takav budžet vodi Beograd u partokratiju, neefikasnost i korupciju.

„Bitnije da građani imaju novca u džepu, nego da je gradski budžet ‘rekordni’. Mnogo para u budžetu se odliva na dubiozne namene, na primer 20 miliona evra na neke fantomske nevladine organizacije, tri miliona evra na kabinet gradskog urbaniste, čak 19 milijardi dinara se daje na administraciju, 30 milijardi na isplate za GSP i privatnike prevoznike, a za rekonstrukciju zgrade u Resavskoj pet milijardi dinara u naredne dve godine“, kazao je on.

Podsetio je da je za 2023. godinu predviđen transfer od 30 milijardi dinara iz republičke kase u Beograd, čime se stvara „dodatni jaz“ između glavnog grada i ostatka Srbije, što ne treba podržati.

Bonus video: Šapića smo uhvatili u najopasnijoj laži od kad je gradonačelnik: Ovo su dokazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare