Aris Movsesijan Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nova stranka smatra da opozicija na sledećim parlamentarnim izborima treba da nastupi u jednoj koloni, kaže predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i dodaje da tu vidi sve one kojima je, kako kaže, politički protivnik Srpska napredna stranka.

Ističe da treba prekinuti, kako kaže lov na veštice u opoziciji i napominje da opozicija treba da otpočne „svoj dijalog“ i pokaže da se on može voditi u civilizovanom tonu i društvu u zajedničkom cilju demokratizacije društva.

Ali, napominje da se zalaže se i za dijalog sa vlašću, a ne za proteste na koje pozivaju pojedine stranke, jer, za proteste je, kaže, potreban jak povod, a on ga trenutno ne vidi.

„Ne verujem da će protesti početi bez nekog velikog povoda, a povod ne vidim, sigurno da (Veljko) Belivuk nije povod za proteste u Srbiji. Drugo, ne vidim da postoji neka pobuna u ljudima što ne znači da ona ne može ođednom da se rodi. Zato treba spustiti malo loptu po meni i voditi dijalog“, poručio je Movsesijan.

Movsesijan napominje da opozicija na beogradske izbore sigurno može da ide u jednoj koloni, zato što su to, kako kaže, potpuno druge teme, jer i tamo gde se ne slaž, uglavnom se oko Beograda slažu.

„Što se tiče republičkih, smatram da je došao trenutak da bismo morali da se svrstamo u jednu kolonu i da čak eventualno stanemo iza jednog predsedničkog kandidata ukoliko se on pojavi i želi da se kandiduje“, rekao je Movsesijan za Tanjug.

On dodaje da postoji i mogućnost „razdvajanja“ kolona, a najlakše je, kaže, na „proveropske“ i „evroskeptične“.

„Ja se zalažem da se prekine lov na veštice u opoziciji. Od kada se bavim politikom prisustvujem lovu na veštice – ko je pravoveran, a ko nije. Dogma u politici, čini mi se, da je pogrešna stvar. U jednoj koloni očekujem sve kojima je politički protivnik SNS“, rekao je Movsesijan odgovarajći na pitanje da li tu očekuje i stranke koje vode dijalog u Skupštini Srbije bez evroposlanika.

Smatra i da opozicija treba da otpočne „svoj dijalog“ i pokaže da se on može voditi u civilizovanom tonu i društvu, a na pitanje šta je sada drugačije jer im to nije uspevalo ranije, Movesijan kaže da – „kada nešto ne uspete, probate ponovo“.

„Moramo vratiti da je normalno da opozicija kontoliše vlast, da kaže, hajde mi ćemo da budemo opozicija koja će omogućiti građanima transparentnost vladanja ovih sada koji su na vlasti“, rekao je Movsesijan.

Kaže da se Nova stranka zalaže za dijalog, a ne za proteste, navodeći da se „ne bi bavio politikom da je za neke druge metodologije revolucionarne prirode“.

Ali ako građani budu hteli da prave proteste i ako postoji zaintresovanost da ne učestvuju u normalnom političkom životu, to nijedan političar ne može da spreči, može samo da prati, naveo je Movsesijan.

Kada je reč o međustranačkom dijalogu sa posrednicima koji do 1. septembra treba da dostave predlog o poboljšanju izbornih uslova, Movsesijan kaže da se ne zna tačno šta će biti predlog evropskih poslanika, ipak smatra da će doći do pomaka, ali će pomaci, prema njegovoj oceni, sigurno biti mali.

On podseća da je Nova stranka podnela platformu za poboljšanje izbornih uslova i da su u vezi sa medijima ponudili rešenje koje se bazira na formiranju koordinacionih tela u kojima bi bili nezavisni stručnjaci i radili bi posao koji, kako kaže, REM sada ne radi.

„To bi odmah trebalo da se implementira, videćemo da li je taj predlog njima prihvatljiv ili ne“, rekao je Movsesijan.

Predsednik Nove stranka smatra i da u razgovorima sa posrednicima treba da učestvuju „prvi ljudi“ iz svake političke organizacije, ocenjujući da je to važno, a da neke od stranaka, i to, kako kaže, one koje pretenduju da su najvažniji i tvrde da su najrelevatniji to ne čine.

Kako je rekao, tu misli i na vlast i opoziciju, aludirajući na Stranku slobode i pravde Dragana Ðilasa, ali i na Srpsku naprednu stranku.

„Zna se šta u diplomatiji to znači – koliko neko pridaje važnost dijalogu“, ocenio je Movsesijan.

BONUS VIDEO Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar