Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić neprekidno je u kampanji, a opozicione stranke koje su prethodne izbore bojkotovale gotovo svakodnevno su na terenu i sve "miriše" na izlazak na izbore. Međutim, oni u izjavama za Nova.rs navode da odluku o tome još nisu doneli, neki kažu da sve zavisi od ponude evroparlemtaraca o izbornim uslovima, a pojedini da ne vide mogućnost da se sa mafijom bore na izborima.

Sve ono što se nisu radili u kampanji uoči prošlogodišnjih junskih izbora sada rade. Opozicioni politički lideri svaki dan obilaze gradove širom Srbije, razgovaraju sa građanima i obećavaju šta će promeniti u Srbiji kada vlast SNS padne. Tačnije, sve izgleda kao da su uveliko u predizbornoj kampanji.

Međutim, niko od opozicionara koje je Nova.rs kontaktirala to ne želi da potvrdi.

Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, kaže da su članovi SSP veoma aktivni na terenu, ali da to ne znači da izlaze na izbore. Kako navodi, pokušavaju kroz dijalog posredstvom EU da dođu do izbornih uslova za slobodne izbore.

“Što se tiče SSP, mi nismo stali u poslednjih godinu dana, ali to nije vezano za kampanju. Mi radimo svaki dan na terenu, obilazimo gradove i sela, na hiljade kilometara smo prešli. Ne treba vezivati to sa bilo kakvom kampanjom. U situaciji smo kada su mediji sa nacionalnom frekvencijom zatvoreni za drugačije mišljenje i istinu, pa mi idemo i pričamo sa ljudima”, navodi Stefanović.

Borko Stefanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedan od ključnih uslova koje je opozicija isticala u javnosti je razdvajanje izbora, budući da nas na proleće čekaju predsednički, beogradski i vanredni parlamentarni izbori. Upitan da li je taj uslov ostao, Stefanović kaže da su to rekli više puta.

“Smatramo da bi to bilo bolje za Srbiju”, navodi on.

Milivojević: Nemamo protiv sebe političku stranku

Srđan Milivojević, član GO DS, navodi da ne vidi mogućnost da se ide na izbore “protiv mafije”.

“Mi imamo očigledno neoborive dokaze da protiv sebe nemamo političku stranku, nego mafijašku organizaciju. U ovoj zemlji je napravljena sprega organizovanog kriminala i vrha države, što je jedna od definicija mafije. Ja apsolutno ne vidim kako bi mafija mogla da kaže: ‘Mi više neće da radimo to što radimo, sad smo rešili da idemo u zatvor i hoćemo da predamo vlast na izborima’”, kaže Milivojević.

Upitan da li to znači da DS neće izaći na izbore, on navodi da to sada ne može da tvrdi.

Srdjan Milivojevic i Miodrag Gavrilovic
Srđan Milivojević i Miodrag Gavrilović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Ja ne vidim kako bi mogli da idemo na izbore sa mafijom”, odgovara on i dodaje da je očigledno potrebna neka druga strategija.

“Veoma je važno da se donesu procene šta raditi, napraviti novu strategiju i nov koncept, jer lično ne vidim da će mafija da uradi bilo šta da bi mirno predala vlast. Mi ćemo uskoro prezentovati građanima neoborive dokaze o učešću klana Veljka Belivuka u preuzimanju određenih opštinskih uprava i učešću visokopozicioniranog člana SNS Velja Belivuka u tim događajima. To ćemo uraditi do kraja avgusta sa neoborivim dokazima”, najavljuje Milivojević i dodaje da će sačekati kakva će biti ponuda EU.

Novaković: U formi smo i lopta je u našim nogama

Bora Novaković, potpredsednik Narodne stranke, kaže da se uspeh u politici meri brojem razgovora i emocija koje svakodnevno dele sa građanima na terenu, te da je NS iz tog ugla uvek u kampanji. On za Nova.rs navodi da moraju da budu spremni da nose kampanju nezavisno od odluke da li izlaze na izbore.

Borislav Novaković Foto: N1

“U ovom trenutku nije presudno važno da li izlazimo ili ne izlazimo na izbore, važan je samo svakodnevni kontakt i usmerenost prema onim problemima koje građani doživljavaju kao presudno važne. Sportski rečeno u dobroj smo formi i lopta je u našim nogama, a da li ćemo igrati utakmicu, odlučićemo kada za to dođe vreme. U ovom trenutku ne postoje regularni uslovi za igranje utakmice, jer su sve okolnosti podešene u korist vlasti, ali nećemo čekati bilo čiju ‘političku milost’, naprotiv borićemo se za civilizovan ambijent. Ako taj ambijent izostane neće biti izbora nego protesta i pobune”, navodi Novaković.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram