Foto: Profimedia.rs

Ni Beograd ni Priština ni posle hiljadu dana nisu otkrili ko je počinio, a ko naložio ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP. I dok je sud na Kosovu nedavno obustavio postupak i vratio tužilaštvu “na popravni” optužnicu koja je bila podignuta protiv šest osoba za umešanost u ubistvo Ivanovića, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal do danas nije saopštilo da li ima ikakvih pomaka u istrazi. Iako je predsednik Aleksandar Vučić u nekoliko navrata najavljivao da će javnosti otkriti informacije iz istrage, to se do danas nije dogodilo. Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera, kaže za Nova.rs da mu se čini da se cela priča oko ubistva svesno prepušta zaboravu.

Hiljadu dana je prošlo otkako je Oliver Ivanović, opozicioni lider Srba sa Severa Kosova, sa šest metaka ubijen ispred sedišta svoje stranke u Severnoj Mitrovici.

Prema do sada dostupnim informacijama, na Ivanovića je pucano iz vozila „opel astra“ sa zatamnjenim prozorima, nakon čega je preminuo u bolnici.

Iako su stizala obećanja sa obe strane, ni Beograd ni Priština nisu otkrili ko je ubio i naložio ubistvo Olivera Ivanovića.

Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera, kaže za Nova.rs da i kada je predsednik Srbije najavljivao da će za sedam dana otkriti javnosti informacije o ubistvu Ivanovića, nije iskreno verovao u njegove reči.

Foto: N1

„Verovao sam da je to u funkciji dnevne politike i ništa sem toga. Utisak mi je da se cela priča oko ubistva Olivera svesno prepušta zaboravu. Da nije pojednih medija koji se oglašavaju i prate taj slučaj, plašim se da bi se na njega zaboravilo“, kaže Miroslav Ivanović.

Optužnica Prištine na popravnom, Beograd čuva Radoičića

Prištinsko Specijalno tužilaštvo je u decembru prošle godine protiv šest osoba podiglo optužnicu za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, ali ona nije dala odgovor ko je pucao u lidera GI SDP.

Prema tom dokumentu, koji je sud nedavno vratio tužilaštvu na doradu, optužnica je podignuta protiv četvorice pripadnika Kosovske policije Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Radeta Basare i Žarka Jovanović, a okrivljeni su i Marko Rošić i Silvana Arsović, sekretarica pokojnog Ivanovića.

Oni se terete za učešće ili organizovanje kriminalne grupe na čijem čelu su, kako se sumnja, Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, i kontroverzni biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović.

Foto:MUP/N1

Oni su uspeli da izmaknu specijalnim snagama kosovske policije i, kako se ispostavilo, pobegli su u centralnu Srbiju.

Radoičić je u nekoliko navrata, nakon ubistva Ivanovića, bio čak i u najvišim državnim institucijama – Predsedništvu i Skupštini Srbije. Da su bliski sa njim nisu krili ni najviši državni funkcioneri.

Njega su srpske vlasti oslobodile svake odgovornosti, uz obrazloženje da je prošao poligraf, a o njegovoj „nevinosti“ govorio je i Aleksandar Vučić.

Hiljadu sveća za Olivera

Udružena opozicija Srbije pozvala je građane da obeleže 1.000 dana od ubistva Olivera Ivanovića paljenjem 1.000 sveća, u 19 časova ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

„Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, a do današnjeg dana niko nije osuđen za to ubistvo, a neki od osumnjičenih slobodno se šetaju Beogradom i visoko su u vrhu režima“, saopštio je UOPS.

„Radoičić nije ni akademik, ni intelektualac, ali je za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvari kojima se ne ponosimo i kojima ni on nije srećan, bio uvek na braniku Severne Mitrovice.

Dok nije bio ubijen ovom kampanjom da je ubica, on je bio čovek broj 1 za odbranu Severne Mitrovice, u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, rekao je Vučić i dodao da se Radoičić u trenutku kada je ubijen Ivanović nalazio 400, 500 kilometara od mesta ubistva.

Miroslav Ivanović kaže da je po njemu istraga u ovom slučaju mogla da bude vođenja bolje i studioznije.

„Optužnica koju je podiglo Specijalno tužilaštvo u Prištini ne otkriva ni ime ubice ni nalogodvca ni direktnih pomagača. Sklon sam da verujem da je ona služila za zadovoljenje javnosti i porodice. Sad je i ta optužnica na doradi“, navodi on za naš portal.

Vučić marta 2018: Za dve nedelje službe će otkriti šta su saznale 

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal koji vodi ovaj slučaj, prema do sada objavljenim informacijama, nije otišlo dalje od predistražnog postupka. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odmah posle ubistva izjavio da je za Srbiju to teroristički akt i da će se država prema tome tako i odnositi.

„Pronaći ćemo ubice. Ne postoji savršen zločin, a ovo je daleko od savršenog“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još 17. marta 2018. najavio da će „za dve nedelje srpske službe oglasiti“, kako je rekao, o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem, ali se to nije dogodilo.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je potom tri meseca kasnije, 14. jula, izjavio  da će u narednim danima izneti informacije u vezi s ubistvom Ivanovića“. Ni to se nije dogodilo.

Krajem jula je, potom, predsednik Vučić izjavio da „prvi put imamo neka operativna saznanja o tome, koja imaju i neke logike“.

„Iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način, sad smo na malenom tragu“, rekao je Vučić.

Kako je preneo Insajder, predsednik Srbije je prošle godine u julu rekao da „mi imamo sve potkrepljeno fotografijama“ i da će pokušati da dođu do materijalnih dokaza.

„Istraga se nikada neće prekidati dok ne dođemo do ubica. Šta se dešava s osobom pod imenom Fljorim Ejupi, koji je iz Kosovske Mitrovice otišao put Tirane, do aerodroma Rinas. On je, inače, pod prismotrom u Nemačkoj.

To je onaj koji je podmetnuo bombu pod autobus Niš-ekspresa. Zekaj je na dan ubistva bio u Kosovskoj Mitrovici. Mi mislimo da imamo. Pristina nema pojma. Oni nemaju“, naveo je Vučić.

Koga sve prištinsko tužilaštvo sumnnjiči

Dragiša Marković i Žarko Jovanović – terete se da su kao policijski službenici otišli na lice mesta koje nisu osigurali, dopustivši ostalima da intervenišu, oštećujući materijalne dokaze. Marković se sumnjiči da je nakon ubistva uzeo čauru sa lica mesta, kao i da je dao informacije koju čine službenu tajnu jednom policijskom službeniku Republike Srbije.

Silvana Arsović – sumnjiči se da je pomogla u izvršenju teškog ubistva i bila u saznanju da su kamere u kancelariji GI SDP bile nasilno isključene iz struje, da bi ih aktivirala odmah nakon ubistva.

Nedeljko Spasojević – tereti se da je usko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima da izvrše ubistvo Ivanovića, pomogao im, otklonio prepreke i omogućio im da se kreću službenim automobilom policije. Takođe, odveo ih je do vozila iz kojeg je kasnije pucano na Ivanovića.

Marko Rošić – optužen je da je pomagao izvršenje ubistva, prateći svaki pokret Olivera Ivanovića pre ubistva, a tereti se i da je 2017. godine učestvovao u paljenju Ivanovićevog automobila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar