Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Specijalnom sudu u Prištini danas je pročitana optužnica u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

U optužnici koju je pročitao tužilac Bljerim Isufaj navodi se da su svi okrivljeni delovali kao organizovana kriminalna grupa, sa strukturom i hijerarhijom, koja nije formirana slučajno, već deluje od 2011. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je dodao, grupu su vodili okrivljeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji se nalaze u bekstvu, a svi okrivljeni su delovali u kontinuitetu i saradnji i aktivno su učestvovali u krivičnim delatnostima grupe. 

„Ova grupa je izvršila krivična dela teškog ubistva, pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, zloupotreba službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Kosova. Svako od okrivljenih su izvršili inkriminirajuće radnje, konkretno za pomenutu grupu, kojom prilikom radnje ove organizovane kriminalne grupe su rezultirale pogibijom Olivera Ivanovića“, rekao je tužilac Bljerim Isufaj.

On je naveo da je okrivljeni Nedeljko Spasojević usko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima da izvrše ubistvo Ivanovića, da je svesno i umišljeno pomogao, stvarajući im uslove i otklonivši im prepreke za izvršenje krivičnog dela, omogućivši osumnjičenima da se kreću službenim vozilom policije. Kako je dodao, on je potom odveo nepoznate osumnjičene do vozila  iz kojeg je potom pucano na Ivanovića.

Okrivljeni Marko Rošić je pomagao izvršenje krivičnog dela teškog ubistva, prateći svaki pokret Olivera Ivanovića pre ubistva, navodi se u optužnici

.

Rade Basara u svojstvu policijskog službenika u jedinici regionalne istrage u Severnoj Mitrovici, nije ispunio svoje službene dužnosti i preko Željka Bojića je usko sarađivao sa grupom Milana Radoičića, od koje je primao naređenja da prikrije dokaze i tragove zločina, i nije izvršio neophodne dužnosti predviđene zakonom.

Kako se dalje navodi, Silvana Arsović, sekretarica pokojnog Ivanovića, je kao član organizovane kriminalne grupe pomogla u izvršenju teškog ubistva, stvarajući uslove i otklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog dela.

„Okrivljena je bila u saznanju da su kamere u kancelariji SDP bile nasilno isključene iz struje. Istog dana, odmah nakon ubistva, aktivirala je bezbednosne kamere u kancelariji SDP gde je radila kao administrator u kancelariji i bila jedina prisutna osoba u trenutku ubistva“, rekao je tužilac.

Okrivljeni Dragiša Marković je u svojstvu policijskog službenika na dan ubistva Ivanovića, sa lica mesta i bez ovlašćenja dao informacije koju čine službenu tajnu, izveštavajući jednom policijskom službeniku Republike Srbije, počinivši krivično delo.

Marković i Žarko Jovanović se terete da u svojstvu policijskih službenika nisu ispunili svoje službene dužnosti na dan ubistva i posle ubistva Olivera Ivanovića, da su otišli na lice mesta koje nisu osigurali, dopustivši ostalima da intervenišu, oštećujući materijalne dokaze, a onda se udaljili sa lica mesta, počinivši krivično delo, navedeno je u optužnici.

Oliver Ivanović, lider GI Sloboda, demokratija, pravda ubijen je ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara 2018. godine. U optužnici se navodi da je ubijen sa šest metaka iz vozila „opel astra“ sa zatamnjenim prozorima.

Svih šest optuženih negiralo je krivicu za dela koja im se stavljaju na teret.

Advokatica sekretarice Ivanovića osporavala dokaze Tužilaštva

Jovana Filipović, advokatica optužene Silvane Arsović, govorila je danas o dokazima protiv njene klijentkinje. Ona je osporila veštačenje kamera, a za SMS prepisku je navela da nema veze sa ovim slučajem. Filipović nije precizirala o kojoj prepisci je reč. Treći dokument je fotografija za koju se navodi da je Arsović na njoj, ali, Filipović tvrdi da to nije tačno.

(RSE, Kossev)