Foto:Vladislav Mitić

"Naš region bi trebalo da sledi primer EU i nastavi rad na jačanju i produbljivanju međusobne ekonomske sinergije, kao deo ekonomskog oporavka”, izjavila je zamenica generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju Tanja Miščević.

Prema njenom mišljenju, uprkos mnogobrojnim medijskim natpisima koji tvrde suprotno, Evropska unija ostaje najveći partner zapadnog Balkana i u ovoj krizi, koja je pokazala i da regionalna saradnja nema alternativu.

Profesorka Miščević bivša je šefica tima Vlade Srbije za vođenje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, a na ovoj poziciji je bila od 2013. do 2019. godine. Ona je u intervjuu za Europian Western Balkans odgovarala na pitanja u vezi sa prioritetima regionalne saradnje u doba pandemije, planovima za ekonomski oporavak i komunikaciji Regionalnog saveta za saradnju sa vladama regiona, kao i podršci koju je EU do sada pružila zapadnom Balkanu.

Miščević je istakla da uprkos nekim, i ne tako malobrojnim, medijskim natpisima od početka pandemije, Evropska unije jeste i nastavlja da bude snažna podrška i pomoć regionu, naš najbolji i najodaniji partner.

„Mi smo verovatno neracionalni kada gledamo na te stvari, ali sasvim je prirodno da su članice EU, na početku zatačene pandemijom, tražile najbolja rešenja u nastojanju da se snađu u novoj situaciji. Ali ova faza je trajala veoma kratko i mi smo od EU počeli dobijati pomoć u medicinskoj opremi, lekovima, respiratorima. Takođe su nam pomogli i oko uspostavljanja zelenih koridora za nesmetan protok robe. I konačno, značajna sredstva će dodatno biti uložena u region za borbu protiv pandemije, kao i u mere koje treba da pomognu ublažavanju krize izazvane pandemijom. Pričamo o cifri od više od 1,4 milijarde evra finansijske pomoći regionu: 700 miliona za borbu protiv pandemije, kao i za socijalno-ekonomski oporavak“, izjavila je Miščević.

Ona je dodala da je pre samo nekoliko dana Evropska komisija odobrila makro-finansijski paket pomoći u vrednosti od ukupno 3 milijarde u obliku kredita za podršku, za zapadni Balkan i države partnere, naravno one koje su iskazale potrebu za tim.

„Za ekonomije našeg regiona ukupna suma je oko 750 miliona eura, a sredstva su na raspolaganju Albaniji (180 milliona), Bosni i Hercegovini (250 miliona), Kosovu* (100 miliona), Crnoj Gori (60 miliona) i Severnoj Makedoniji (160 miliona)“, rekla je Miščević.

Ona je navela i da nikako ne treba zanemariti ni 800 miliona iz Fonda solidarnosti, koji je otvoren za države članice, kao i četiri iz regiona, koje su započele proces pregovora za članstvo u EU (Srbija, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar