Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

EU će sa više od 15, 6 milijardi evra finansijske pomoći podržati svoje partnere u svetu u borbi protiv pandemije kornavirusa u okviru paketa "Tim Evropa". Od te sume 3,8 miljardi evra predviđeno je za Zapadni Balkan i neposredno susedstvo EU.

Evropska komisija i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas su izneli planove za snažan i ciljani odgovor Evropske unije kao podrška naporima partnerskih zemalja u rešavanju pandemije korona virusa.

Zajednčka akcija EU biće usmerena na rešavanje neposredne zdravstvene krize i nastalih humanitarnih potreba, jačanje zdravstva, sistema za snabdevanje vodom i sanitarnih sistema partnera, njihove kapacitete za istraživanje i spremnost za rešavanje pandemije, kao i ublažavanje negativnih društveno- ekonomskih uticaja.

Kako bi podržala ove aktivnosti, EU će obezbediti finansijsku podršku partnerskim zemljama u iznosu većem od 15,6 milijardi evra iz postojećih spoljnih akcionih resursa.

„Virus ne poznaje granice. Za ovaj globalni izazov potrebna je snažna međunarodna saradnja. Evropska unija neumorno radi u borbi protiv pandemije. Svi znamo da samo zajedno možemo zaustaviti širenje korona virusa širom sveta. Sa tim ciljem, EU će uskoro organizovati virtualni događaj na kom će se obavezati na pomoć u mobilizaciji neophodnih finansijskih sredstava i podršku Svetsku zdravstvenu organizaciju u pomoći najugroženijim zemljama“, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varheji rekao je da je kao deo globalnog odgovora na pandemiju korona virusa preusmereno više od 3,8 milijardi evra predviđenih sredstava za Zapadni Balkan i naše neposredne susede na istoku i jugu, tamo gde su im stvarne potrebe: hitan odgovor na zdravstvenu krizu, za jačanje zdravstvenog sistema i ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja pandemije.

„Delimo kontinent i možemo uspeti samo zajedno“, rekao je Varheji.

Od ukupnog paketa od 15,6 milijardi evra, 3,25 milijardi evra se preusmerava u Afriku, uključujući 1,19 milijardi evra za severnoafričke susedske zemlje.

Pored toga, ukupni paket uključuje još 1,42 milijarde evra garancija za Afriku i susedstvo iz Evropskog fonda za održivi razvoj (EFSD).

EU će podržati Aziju i zemlje Tihog okeana sa 1,22 milijarde evra, dodatnih 291 milion evra namenjeno je za Afriku, Karibe i Pacifik, 918 miliona evra za podršku partnerima u Latinskoj Americi i Karibima i 111 miliona evra za podršku prekomorskim zemljama.