Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici najavio je danas paket od 78 miliona evra za Srbiju koji je najavila Evropska komisija kao podršku privredi u vreme epidemije koronavirusa, saopšteno je iz Vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Kako se navodi u saopštenju Fabrici je tokom telefonskog razgovora sa premijerkom Srbije  Anom Brnabić „istakao potrebu da Srbija i EU zajedno rade na podršci brzom oporavku, posebno malih i srednjih preduzeća“, čije poslovanje trpi zbog pandemije.

Fabrici je rekao i da je EU „za hitne potrebe zdravstvenog sistema, a posebno za finansiranje avionskog prevoza medicinske opreme u Srbiju“ opredelila 15 miliona evra, u okviru koje su do sada, između ostalog, finansirani neki avionski letovi kojima je dopremana medicinska pomoć.

Prema rečima ambasadora EU u Srbiji, u suočavanju sa izazovima koje je donela epidemija koronavirusa „pokrenuti su novi vidovi saradnje na osnovu Ugovora o zajedničkim nabavkama i Mehanizama EU za civilnu zaštitu“.

Premijerka Ana Brnabić se zahvalila i na donaciji medicinske opreme koju je EU nabavila za Srbiju, poput specijalnih zaštitnih maski, respiratora, kontejnera potrebnih za trijažu, kao i za prve mere podrške u zaštiti ugroženih kategorija stanovništva poput starih lica, samohranih majki i romske populacije.

„Predsednica Vlade i ambasador Fabrici su se složili da Srbija i EU treba da nastave da blisko sarađuju na prevazilaženju ove krize u duhu solidarnosti i napretku na putu Srbije ka EU“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram