Foto: Promo

Posmatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) utvrdila je da su glavna obeležja perioda od 4. marta do 24. maja, tokom kojeg se zvanično vodila predizborna kampanja u dva dela, s pauzom usled vanrednog stanja, ublažen balans u medijskoj zastupljenosti političkih aktera, podnošenje osam prijava Agenciji za borbu protiv korupcije zbog funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa i kršenja propisa o finansiraju.

Takođe, Regulatornom telu za elektronske medije (REM) podneto je sedam prijava protiv medijskih kuća i 38 zabeleženih navoda o pritiscima na birače.

„Zabeleženi su slučajevi potkupljivanja birača kroz aktivnosti humanitarnog karaktera, posebno u prvom delu posmatranog razdoblja, kao i rast broja stranačkih radnih akcija u nastavku kampanje posle vanrednog stanja“, navodi se u saopštenju Crte.

Kako su naveli, javni radovi korišćeni su za češće pojavljivanje funkcionera na terenu, a intenzitet takvih aktivnosti je posle 12. maja porastao za 40 odsto u odnosu na martovski deo kampanje. To je uticalo i na veće prisustvo funkcionera u medijima.

Pritisci na birače su se najčešće sprovodili zbog prikupljanja potpisa podrške uz pretnje otkazom ili gubitkom socijalne pomoći.

„Od 17 zabeleženih slučajeva pritisaka na političke aktere, skoro polovina se odnosila na neravnopravan položaj prilikom prikupljanja i overe potpisa i dostupnost notara, a pet na fizičke napade na stranačke aktiviste i prostorije, koje su izveli nepoznati počinioci“, piše u izveštaju Crte.

Medijski monitoring ove organizacije zabeležio je veće prisustvo opozicionih aktera u programima televizija s nacionalnom frekvencijom, ali i dalje je jasna dominacija predstavnika vladajuće većine.

„Po okončanju vanrednog stanja primećuje se promena u tonu predstavljanja političkih aktera u pomenutim medijima. U većoj meri prisutna je neutralnost u odnosu na sve tri političke grupe – vlast, opoziciju koja učestvuje u izborima i opoziciju u bojkotu“, kažu oni.

Kako su istakli, posmatračka misija Crte, kao i celokupna javnost, nema informaciju da li je REM razmatrao njene prijave protiv emitera TV Happy, TV Pink, TV Pančevo, RTV Studio B i RTV Novi Pazar zbog sadržaja kojima se narušava ravnopravnost učesnika izborne trke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar