izbori 2020 SNS
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što je Aleksandar Vučić rekao da je spreman da podnese svaku vrstu posledica zbog toga što je koristio funkciju predsednika Srbije za pridobijanje glasova u korist SNS na junskim parlamentarnim izborima, a što mu je ozbiljno zamerila Evropska komisija, postavlja se pitanje kakvu bi kaznu mogao da očekuje. Sagovornici Nova. rs smatraju da nje trenutno neće biti, te da je ovo samo jedan od Vučićevih igrokaza, ali da u dugoročnom smislu ovo može biti najava njegovog povlačenja sa čela stranke.

Predsednik Srbije rekao je posle sastanka sa evropskim komesarom Oliverom Verheljijem da u Izveštaju Evropske komisije ima posebnih kritika na njegov račun da je koristio funkciju predsednika republike i time pridobijao glasove za stranačku listu.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

„Ima i da sam tokom kovida… Nije ni važno, ali prihvatio sam svu krivicu i spreman da snosim svaku vrstu posledica“, rekao je Vučić i dodao da je zamerki bilo i zbog toga što je predložio ponovno uvođenje policijskog časa, prekomerne upotrebe sile nad učesnicima protesta tim povodom, a na piku su bili i dobri odnosi sa Rusijom i Kinom, kupovina PVO sistema „Pancir“.

Tim povodom zaključio je da će na sve te zamerke odgovoriti kad za to dođe vreme i da će snositi svaku vrstu odgovornosti i to pre svega pred građanima Srbije.

Bezbroj puta viđeno

Govoreći o mogućim posledicama koje bi predsednik Srbije mogao da snosi, Zlatko Minić iz organizacije „Transparentnost Srbija“ u razgovoru za portal Nova.rs kaže da je uveren da njih neće ni biti.

Foto:Medija centar Beograd

„Ta odgovornost o kojoj Vučić priča je imaginarna i on je često koristi da bi istakao da cela Srbija počiva na njegovim plećima. Tako je bilo i dok je bio na funkciji premijera, pa je pokretao pitanje svoje odgovornosti kada je tražena ostavlka nekih ministara. Govoreći o toj svojoj odgovornosti koju često poteže, nekad potpuno izvrne kontekst, pa svoje zasluge pretvori u grešku. Kao kada je govorio da je odgovoran što su nabavljeni respiratori i spaseni životi. A niko tu nije govorio o spasavanju života, već o tome da kaže kako je respiratore nabavio“, objašnjava Minić.

Da postoji ikakva mogućnost da predsednik Srbije snosi odgovornost za nabrojane „prestupe“ ovlašćenja, Minić kaže da bi se to moglo desiti jedino pred parlamentom.

„Da parlament pokrene pitanje oko tooga da li je Vučić prekoračio nadležnosti koje mu funkcija omogućava. Ali, ni to se verovatno neće desiti. Mi imamo predsednika države koji je na čelu partije koja čini većinu u tom parlamentu, a i nikad ne znamo u kojoj se ulozi pojavljuje – predsednika države ili stranke“, navodi Minić.

Nasledio Tominu sudbinu

Politički analitičar Cvijetin Milivojević uveren je, međutim, da je Vučićeva jučerašnja predstava priprema terena za konačno povlačenje sa čela SNS:

Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Aleksandar Levajković

„On je već u nekoliko navrata rekao da će se povući sa čela stranke, a ja sam isto toliko puta rekao da mu verujem. Tako će se ratosiljati balasta stranke od 750.000 ljudi koju vuče godinama i zbog koje se sad mnogo upetljao. Njih u stranci plaši i pomisao da bi Vučić mogao da se povuče, ne zbog njega, nego zbog sebe, jer znaju da je too njihov kraj. Ali to se mora desiti jer je da bi im obezbedio ubedljivu pobedu na izborima, Vučić prekršio Ustav, kao predsednik se mešao u izbore i zloupotrebio funkciju. Tako će praktično naslediti sudbinu Tome Nikolića i morati da uradi ono na šta je njeg aprisiljavao – da ode sa čela stranke“, kaže Milivojević i dodaje da će pored toga predsednik Srbije morati da reši još dva pitanja:

„Da hitno otvori dijalog sa 51 odsto glasača u Srbiji koji nisu izašli na izbore, automatski i sa opozicijom, te mu sledi i izmena izbornog zakona. Pored toga, moraće da se pozabavi i slobodom medija, u smislu da oslobodi javni servis i da zauzda prorežimske privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom“, zaključuje Milivojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare