CRTA: Funkcionerska kampanja u punom jeku

Politika 18. jun. 202017:02
Podeli:
Foto: Promo

Tri završne nedelje predizborne kampanje protekle su u znaku dodatne relativizacije podele između državnih i partijskih poslova i interesa, kao i pojačanih sumnji na zloupotrebu javnih resursa, konstatuje se u preliminarnom izveštaju Posmatračke misije CRTA za period od 24. maja do 14. juna 2020.

Kako se navodi u saopštenju, CRTA je Agenciji za borbu protiv korupcije u navedenom periodu podnela 15 prijava protiv javnih funkcionera i stranaka za zloupotrebe javnih resursa, a Agencija je u dva slučaja utvrdila kršenje zakona.

„Funkcionerska kampanja je u samom finišu kampanje u punom jeku. Broj aktivnosti javnih funkcionera utrostručio se u odnosu na dve nedelje kampanje po ukidanju vanrednog stanja, a pet puta je veći nego u periodu pre zaustavljanja izbornih radnji“, navodi CRTA.

Dodaje se da su u 64 odsto zabeleženih aktivnosti politički akteri učestvovali isključivo u kapacitetu svoje javne funkcije, a jednak procenat se odnosi na njihovo pojavljivanje u dvostrukom (kao javni funkcioneri i članovi stranaka) i čisto stranačkom svojstvu – 18 odsto.

Predsednica Vlade i ministri posetili su više od 70 mesta tokom tri nedelje, koristeći to najčešće za slanje poruka o razvoju infrastrukture, navodi CRTA.

Pojačano prisustvo javnih funkcionera „na terenu“ reflektuje se i u nalazima Crtinog monitoringa medija.

„Predstavnici vlasti dominiraju u ‘redovnim’ segmentima informativnih programa televizija s nacionalnom pokrivenošću, dok je veće prisustvo opozicije (i one koja učestvuje na izborima i one koja je u bojkotu) zabeleženo uglavnom zahvaljujući izbornim blokovima“, saopštila je CRTA.

CRTA dodaje da je u ovom periodu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) podnela pet prijava, ali REM nije pokretao postupke.

„Izrazito se intenziviralo i angažovanje političkih aktera u raznovrsnim radnim akcijama. Posmatrači su zabeležili više od 100 aktivnosti kao što je uređenje zelenih površina, igrališta, prostorija mesnih zajednica i domova kulture, nasipanje puteva i sl“, navodi se.

Dodaje se da zabrinjava mogućnost da je došlo do zloupotrebe podataka o ličnosti korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, među kojima ima i dece.

„Njima je Srpska napredna stranka na kućne adrese slala pisma sa stranačkim obeležjima, sloganom ‘Za našu decu’ i potpisom predsednika Republike Srbije, u kojima se pominju jednokratne pomoći od 4.000 dinara i 100 evra“, podseća CRTA.

CRTA navodi i da izborni dan dočekujemo s nedoumicama u vezi s promenom broja birača upisanih u Jedinstveni birački spisak.

„Preliminarno objavljeni podaci pokazuju razliku od 141.284 birača, odnosno 2.1 odsto manje građana s pravom glasa nego na poslednjim izborima održanim 2017, što je najveći zabeleženi pad broja birača od kada postoji Jedinstveni birački spisak“, piše u saopštenju.

CRTA navodi i da analiza na osnovu podataka sakupljanih tokom 2019. i 2020. godine pokazuje da je smanjenje ravnomerno raspoređeno po opštinama Srbije, s izuzetkom Medveđe gde je zabeležen pad od skoro 40 odsto.

„Pošto se takve promene ne mogu jednostavno objasniti prirodnim smanjenjem broja stanovnika, CRTA apeluje na državne organe da omoguće uvid u svoj rad i mehanizme ažuriranja biračkog spiska kako bi javnost bila sigurna da nije došlo do ugrožavanja prava birača i integriteta izbornog procesa“, saopštila je CRTA.

CRTA zaključuje i da se rad Republičke izborne komisije „uglavnom odvijao u skladu sa nadležnostima i postojećim pravnim okvirom, uz pojačanu edukativno-informativnu aktivnost u odnosu na prethodne godine“.

Komentari

Vaš komentar