Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj izjavio je danas da je Kosovo posvećeno cilju da bude deo regionalnih i globalnih bezbednosnih struktura, posebno UN, EU, NATO i OEBS.

„Radimo na punoj integraciji u regionalne inicijative i promociji dobrosusedskih odnosa u cilju povećanja stabilnosti i mira. Nakon nedavnih dešavanja, kada su vrednosti demokratije dovedene u pitanje agresivnom doktrinom Rusije prema Ukrajini, ostajemo spremni da koordiniramo aktivnosti i pokazujemo najveću posvećenost da radimo zajedno sa našim saveznicima“, rekao je Mehaj na sastanku ministara odbrane Jadranske povelje i SAD.

On je reka da „očekujemo da će partneri primeniti integrativni pristup prema Zapadnom Balkanu u EU, a posebno podržati integraciju Kosova u NATO“.

Dodao je da će zajednički rad poslati jasnu poruku protivnicima integracije Zapadnog Balkana da taj deo sveta ima siguran put ka NATO, a da su zemlje Balkana posvećene obezbedjivanju mira i stabilnosti.

On je dodao da je misija Jadranske povelje i SAD da približe zemlje Zapadnog Balkana integracionim procesima u NATO i pozvao sve zemlje-učesnice na sastanku da podrže Kosovo da se, kao ravnopravni član, s punim pravom pridruži toj inicijativi.

Kosovski ministar odbrane je rekao i da je Kosovo spremno da doprinese svakoj regionalnoj i široj inicijativi.
„Naše članstvo u Jadranskoj povelji pružilo bi nam veću priliku da direktno doprinesemo miru i stabilnosti van naših granica. Kao država, posvećeni smo tome da idemo putem zapadne demokratije i naše evroatlantske orijentacije“, rekao je Mehaj.

BONUS VIDEO Kosovo – stranačko ili nacionalno pitanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar