Milovan Drecun Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je formiranje Zajednice srpskih opština ključno pitanje za nastavak, održavanje i napredak dijaloga, a da se sva ostala otvorena pitanja mogu rešavati paralelno.

Pred razgovore koji će se u Briselu voditi sutra i prekosutra na tehničkom, a potom i na politčkom nivou, Drecun je za Tanjug izjavio da Evropska Unija ne može da bude prisutna samo deklarativno i da mora da preduzme konkretne mere, jer je sve drugo prazna priča i gubljenje vremena.

„EU je tigar bez zuba, a EU mora da natera Prištinu da ispuni ono što je ispregovarano da bi se otovrio prostor dijalogu“, rekao je Drecun i upozorio na to da će Priština nastaviti jednostrane poteze i nepoštovanja dogovorenog.

Prema njegovim rečima, Priština je obesmislila nastavak dijaloga.

„Zašto bismo pregovarali nešto novo ako znamo da Priština i ako stavi potpis to neće relizovati“, naveo je Drecun i naglasio da EU sem što pitanje dijaloga stavlja na dnevni red, ništa ne preduzima.

Prema njegovim rečima, neophodno je preduzimanje određenih aktivnosti da bi se situacija stablizovala, jer ovakvo ponašanje EU ohrabruje Prišitnu da se ne formira ZSO i da preduzima jednostrane mere koje generišu destabilizaciju.

Drecun navodi da se iz misije Gabrijela Eskobara vidi da Vašington želi da usmerava ceo proces rešavanja kosovskog problema jer procenjuju da EU nema dovoljno snage da sve izugra i realizuje. Ocenio je da su ipak SAD one koje imaju najveći uticaj na ponašanje Prišitne i sve procese.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM kaže da ga iznenađuju izjave zvaničnika EU i posrednika kada kažu da tek treba da se vidi kojim će se putem u dijalogu ići napred.

Bonus video – Da li je trafostanica Valač novo potencijalno mesto sukoba na Kosovu?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar