„Milenijum timu“ 9 milijardi od koruptivnih poslova

Politika 29. maj. 202115:59 > 16:02
Podeli:
Foto:privatna arhiva

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednik Miroslav Aleksić govorili su danas na konferenciji za štampu u Smederevu o novom milionskom ugovoru firme "Milenijum tim" i njenoj povezanosti sa uvođenjem gasa u ovom gradu.

Čelnici Narodne stranke konferenciju su započeli tako što su doneli bocu za gas, što je predstavljao performans koji je skrenuo pažnju da Smederevci gas zapravo nemaju. Predsednik Vuk Jeremić na mapi je pokazao sva mesta na kojima „Milenijum“ radi širom zemlje.

„Radeći ove koruptivne poslove, prihodovali su neverovatnih 9,4 milijardi dinara, tj drugim rečima milion dinara na sat. Taj novac došao je iz budžeta, koji se punio zajmovima iz inostranstva. Projekat gasifikacije Smedereva zaključen je 2011. godine, trebalo je da bude završen 2013, pa je produžen rok do 2017, ali on nije završen do danas. Novac je uzet avansno, što je plaćeno iz budžeta. Milenijum tim uzeo je novac da gasifikuje Smederevo, a taj projekat nije završio. Postavljam pitanje Milenijum timu – gde je novac za gasifikaciju Smedereva? Da nije možda u Beogradu na vodi ili drugim koruptivnim projektima koje radite širom Srbije“, rekao je Jeremić.

Potpredsednik Miroslav Aleksić kazao je da plinska boca koju su doneli simbolizuje svu propast Srbije.

„Gasifikacije je u ovde krenula 2011. godine, taj prvi izvođač bila je firma ‘Telekomunikacija Blace’, da bi ubrzo ceo posao preuzeo Milenijum tim. Ovo što se dešava i u drugim gradovima – a to je da se avansno plate radovi, koji iznose desetina miliona evra, a da se radovi rade i po 10 godina. Danas, najveći deo Smedereva nema gas, iako je država investirala u sekundarnu mrežu, ali nažalost i dalje nema upotrebne dozvole. Pare su potrošene pre 10 godina i to je pitanje koje građani treba da postave državi. Milienijum tim nije nikakav strateški partner, oni čak nisu ni izvođači. Oni su ugrađivači opreme i oni koji uzimaju novac“, rekao je Aleksić i objasnio kako izgleda izleda projekat gasifikacije koji sprovodi Srbijagas.

„Izvođač se ne bira na tenderu, već se po dogovoru tu pojave dve ili tri ponude. Obave se razgovori na nivou lokalne samouprave, izabere se neko ko to može da radi, obično samo jedan ima ispravnu dokumentaciju. A onda, Srbijagas finansira sve elemente za izvođenje tih radova a to su: cevi, ventili, setovi… Ta firma Milenijum treba samo da zakopa cevi  i zato uzima velike novce koji se kreću od 20 do 50 evra po dužnom metru. Plus, dobijaju avans za to i to traje 10 godina“, rekao je Aleksić i ponovio da je ova firma najviše od svih u poslu oko gasifikacije širom zemlje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar