Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U Kraljevu su započeli dugo očekivani radovi na izgradnji gasovodne mreže. Međutim, javnost do danas nije bila upoznata sa vrednošću celog posla. Iz Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta kažu da postoje sve potrebne dozvole za radove. Ali, jedino za šta nemaju dozvolu, jeste da objave ugovor o poslovima gasifikacije. Kažu da je on u vlasništvu „Srbijagasa“, a da je posao grada bio da izabere strateškog partnera, a to je u ovom slučaju firma „Milenijum tim“.

Iz firme „Milenijum tim“ kažu da su putem javnog postupka dobili su posao gasifikacije Kraljeva i po planu, kompletna gasifikacija treba da bude završena do kraja 2024. godine.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na gasifikaciji naseljenih mesta na teritoriji Kraljeva zaključen je sa Gradom Kraljevo i Javnim preduzećem „Srbijagas“ kao investitorom. Ukupna vrednost radova je nešto manja od 25 miliona evra, uključujući PDV“, navode iz Milenijum tima.

Gasifikacija je u Kraljevu svečano započeta još 2010, ali je stala zbog lokalnih političkih nesuglasica, nedostatka novca, zemljotresa. Novi početak označen je prošlog leta. Reč je o gasovodnoj mreži koja se gradi u prigradskim naseljima na desnoj obali Ibra.

Foto:Nova.rs

Skupština Kraljeva donela je u novembru 2018. godine odluku o pokretanju postupka za gasifikaciju široke potrošnje na teritoriji Kraljeva. U decembru iste godine Kraljevo je objavilo i oglas za izbor strateškog partnera putem javnog poziva“, kažu iz Milenijum tima.

Ali, u odluci za izbor strateškog partnera za gasifikaciju, jasno piše da će gradonačelnik Kraljeva u ime grada, potpisati ugovor sa „Srbijagasom“ i „Milenijum timom“, kojim će biti regulisani svi međusobni odnosi i obaveze po pitanju realizacije programa gasifikacije. Međutim, do danas niko nije obelodanio vrednost ugovora.

Verica Milanović iz odbora Narodne stranke u Kraljevu kaže da lokalna vlast odbija da obelodani ugovor sa tom kompanijom, pozivajući se na „državnu, poslovnu ili drugu tajnu“.

Prvi put čujem da gasifikacija u jednom gradu predstavlja državnu tajnu. Zakon je jasno definisao šta znači državna ili poslovna tajna, to nikako ne može biti gasifikacija“, rekla je Milanović.

Milanović kaže da su iz te partije obilaskom terena i u razgovoru sa građanima naišli na „ogromno nezadovoljstvo“ Kraljevčana, koji tvrde da su im ulice raskopane, da se ništa ne vraća u prvobitno stanje i da imaju prekide u vodosnabdevanju.

Foto:Nova.rs

Građani su nam rekli da su pitali izvođače da li imaju mapu instalacija da ne bi pravili štetu gradu, a oni su im rekli da nemaju odgovor na ta pitanja“, rekla je Milanović.

Gradska uprava u Kraljevu već je pozvala zainteresovane građane koji žele da se priključe na gasovodnu mrežu, u toku njene izgradnje, da se jave Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo, preduzeću „Milenijum Tim“ i preduzeću „Srbijagas“.

U ponudi se navodi da oni koji još tokom izgradnje uplate taksu od 5.800 dinara imaće 20 posto popusta na cenu priključka. A cena priključka na gas, bez nabavke kotla i ugradnje instalacija, iznosi oko 1.000 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare