Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Izbori na Kosovu su posebni zato što su to prvi izbori na kojima ne učestvuje Hašim Tači, što je veliki hendikep za njegovu stranku, bez obzira na glasnu kampanju, rekao je za KoSSev nekadašnji direktor kancelarije Vlade Srbije za informisanje i novinar sa Kosova Milivoje Mihajlović, koji očekuje da će "Aljbin Kurti pobediti 100 odsto".

Kurti je posetom Severu „završio gađanje na samom početku“, i pokazao svojim biračima da „ima petlju“ da ode na Sever, rekao je Mihajlović u intervjuu za Kossev.

On ne sumnja da će predstojeći izbori posle godinu dana ponovo vratiti Aljbina Kurtija na vlast, dok sličnu retoriku između Srpske liste, odnosno beogradskih medija, PDK i Demokratske lige Kosova (LDK) o Kurtijevoj poseti severnom delu Kosovske Mitrovice, Mihajlović vidi kao pokazatelj sadejstva ovih stranaka.

„Ono što ja pretpostavljam jeste to da će se Kurti potruditi da neka druga srpska ekipa uđe u parlament sa jednim ili dva poslanika i njemu će to biti dovoljno za izbor većine i vlade, što nije nemoguće, ali je i malo verovatno za sada“, rekao je Mihajlović.

Očekuje da će Srpska lista stoga pokušati da osigura više od 10 zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu, a jedan od načina bi mogao da bude osvajanje drugih manjinskih glasova.

Srbe, kako piše KosSev, vidi kao svojevrsnu monetu za potkusurivanje.

„Mi smo izborni adut“, naveo je Mihajlović, i naglasio da zastupa stav da Srbi treba da učestvuju na izborima, „čak i ako ih ne priznaju“.

„To pričam već 20 godina – bolje je biti tu, jer ko nije za stolom, taj je na meniju. Naravno, ne ovako kao do sada – te pljačkaške varijante, nego da učestvuju tako da brane interese svog naroda“, rekao je Mihajlović.

Ocenio je da je suštinsko pitanje koje trenutno opterećuje Kosovo to da nema vakcinacije protiv Kovid-19, i da se koriste dani u kampanji pre izbora da bi se snažnim pro-nacionalnim porukama zamaglilo to što se Kosovo nalazi u teškoj situaciji nedovoljnih resursa u borbi sa pandemijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar