Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; Fi;ip Krainčanić/Nova.rs

Politikolog Boban Stojanović izjavio je da mu "apsolutno nije jasno" šta su motivi Aleksandra Vučića za pomeranje izbora sa juna sledeće godine na decembar ove godine.

„Ja sam bio spreman da se kladim da će se izbori održati u junu, ali očigledno je da sam pogrešio. Međutim, ne mogu da razumem šta je to Aleksandra Vučića podstaklo da izbore raspiše za sedam meseci unapred od redovnih. I ne samo što ne mogu da razumem koju mu korist donose sada u odnosu na redovne termine, već je uradio nešto što niko nije – masovno se podnose ostavke da bi se sedam meseci ranije upodobili sa terminom vanrednih parlamentarnih“, rekao je Stojanović za N1.

Foto: Nova

Prema njegovim navodima, „ovo je poslednji ekser u mrtvački sanduk lokalne samouprave“.

„Niko nema obrazloženje zašto je Aleksandar Vučić to uradio… Možda se u demokratskim političkim sistemima izlazi u susret opoziciji, mađutim – ovo nije takav sistem i takav tip političkog režima. Znam da je Vučić raspisivao izbore kada mu to odgovara, a sada ne mogu da protumačim šta je to što ga je podstaklo da to uradi. Prvi put ćemo imati izbore u zimsko vreme što nije običaj“, podseća Stojanović.

PROČITAJTE JOŠ

Konstatuje da mnogi govore da je Kosovo uticalo da izbori budu u decembru, ali, ako je ovo uticalo na SNS, ne vidi zašto bi „nakon ozbiljnog debakla i uzdrmavanja on išao na izbore kroz tri meseca“.

Podseća da trenutna Vlada Srbije „nije izdržala“ ni godinu dana, i očekivanja su bila da će trajati do juna naredne godine. Međutim, do toga neće doći.

Ponavlja da se masovnim ostavkama lokalnih funkcionera širom Srbije uništava lokalna demokratija.

„Šest meseci da se podnose masovne ostavke – to se ne radi. To mi govori da ili propuštamo nešto veliko, što niko u ovom trenutku ne vidi, ili je ova odluka Vučića potpuno iracionalna“, ocenjuje Stojanović.

BONUS VIDEO Za šta ćemo sve glasati na vanrednim izborima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare