Povodom niza napada kojima su izloženi glumci koji idu na proteste Srbija protiv nasilja ili ih podržavaju, uključujući i ove poslednje pretnje u kojima se pominju deca glumačkog para Tamare Dragičevević i Petra Benčine, reagovao je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić koji je pitao ministarku kulture Maju Gojković zašto ćuti i ne reaguje. U zvaničnom odgovoru, Gojković je navela kako je "Srbija je demokratska država i svako ima pravo da se bavi politikom, da bira i da bude biran", te da "ulica nikada nikome dobro nije donela".

„Srbija je demokratska država i svako ima pravo da se bavi politikom, da bira i da bude biran. U Srbiji svako ima pravo na svoje političko mišljenje i stav i može da ga iskaže na način koji je opšte prihvatljiv u pristojnom i civilizovanom društvu. Takvo ponašanje je jednako za sve. Ako želimo da Srbija bude kuća za svakog od nas onda je važno da naučimo da tolerišemo različitosti i da razgovaramo, a ne da vređamo jedni druge i pretimo. Srbija je zemlja za sve nas, za svu našu decu, roditelje, komšije, kolege i zato je važno da prestanemo da vičemo, jer od buke ne čujemo jedni druge“, navodi se u odgovoru upućenom putem Ministarstva kulture.

PROČITAJTE JOŠ....

Gojković je navela da su vrata njenog resora tvorena za sve i da su spremni, kako kaže, da sa svima da vode dijalog šta da urade kako bi svim umetnicima bilo bolje.

„Da donosimo zakone, uređujemo socijalni status, imamo veći budžet namenjen kulturi. Za dobrobit kulture nije dobro prebrojavanje, podele na ove ili one, etiketiranja, već sloboda stvaranja, kreiranje uslova za to, ulaganje u programe i izgradnju pozorišta, domova kulture, koncertnih sala, kulturnu diplomatiju, mobilnost umetnika kako bi nastupili širom sveta. Ministarstvo kulture se bavi kulturom, a ulica nikada nikom nije dobro donela i zato kao ministar kulture pozivam sve ljude koji se bave ovom delatnošću da spustimo zastave da bi se bolje videli i razumeli i da dijalogom pristojnih ljudi rešavamo nerazumevanja“, ističe u saopštenju.

Kampanja koju protiv glumaca koji su podržali proteste „Srbija protiv nasilja“ vode funkcioneri SNS u Skupštini Srbije nastavljena je i na društvenim mrežama. Tako je na Tviter nalogu „narodni neprijatelj“, nepoznatog autora, postavljen jeziv video u kom su objavljene slike blizu 50 glumaca, za koje se navodi da pozivaju na rušenje države, ustavnog poretka, kao i na „nezakonske akte“ protiv TV Pink.

Glumci koji su podržali proteste naljutili su režim, a koliko – jasno se vidi na sednicama Skupštine i naslovnim stranama provladnih medija. Nekima od njih upućene su pretnje putem društvenih mreža, a sada se objavljuju i video klipovi koji podsećaju na poternice.

Tako su dva videa objavljena na Tviter nalogu „narodni neprijatelj“, čiji je autor, naravno, skriven. U njima se glumci optužuju da su uhlebljeni na projekte Telekoma, odnosno na državnom budžetu i privatne kompanije Pink, da „pozivaju na antidemokratske metode, rušenje države i ustavnog poretka, te anticivilizacijske i nezakonske akte protiv TV Pink ili direktno učestvuju u ovakvim činovima“.

U izjavi za Danas Dragan Bjelogrlić se zapitao da li je moguće da ministarka kulture na sve ovo nema makar neki ljudski komentar.

„G-đa ministarka kulture Maja Gojković munjevito je reagovala osudom Nikole Koje na njegovo podržavanje protesta. Više od 15 dana glumci su izloženi javnom maltretiranju i prozivanju. Preti im se lično, preti im se decom, crtaju im se mete. Petnaest dana u pozorištima glumci čitaju proglase pred svaku predstavu i traže zaštitu profesije. Na sve to Maja Gojković ne reaguje. Nema nikakav, makar ljudski, komentar. Moje pitanje glasi : „Zašto ćutite, Majo ? Šta čekate ? Da se, ne daj Bože, opet desi neka tragedija, pa da kažete kako sistem nije zakazao“, rekao je Dragan Bjelogrlić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare