Reagujući na izjavu Branislava Lečića, člana Glavnog odbora DS, da se rukovodstvo te stranke ponašao kao u logoru, lider demokrata Zoran Lutovac je rekao da su time sve granice pređene, te da su Lečić i ostatak pobunjenog članstva stigli u "fazu" kad mogu bez ustezanja da kažu sve što smisle.

„Sad su smislili taj logor, sutra će biti nešto drugo. Time samo nastavljaju da prave štetu Demokratskoj stranci. Zbog toga su i pokrenuti disciplinski postupci“, rekao je za Nova.rs predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, dodajući da se u toj političkoj organizaciji o svakom važnom pitanju raspravlja na svim nivoima i u svim organima stranke.

„Formiranjem Građanskog demokratskog kluba, kojeg čini oko 50 nestranačkih intelektualaca, mi smo debatu proširili i van stranke. Primedbe da se u stranci ne vodi rasprava iznose oni koji nisu zadovoljni svojim položajem i uticajem u stranci. Oni bi da svoje stavove nameću ogromnoj većini članstva. Oni sebe smatraju važnijim od ostalih. To što ih nema u organima stranke ne znači da nema debate, nego da nema njih tamo gde se vodi debata. A tamo gde mogu da debatuju oni pokušavaju da uskrate kvorum jer znaju da su u manjini. Dakle, umesto da vode raspravu oni pokušavaju da uskraćivanjem kvoruma spreče debatu i izazovu krizu u stranci“, ističe Lutovac, objašnjavajući da je pomenuta situacija viđena gotovo na svim Glavnim odborima od kako je izabrano novo rukovodstvo.

PROČITAJTE JOŠ...

„Sve je potupno ogoljeno njihovim izlaskom iz sale 30. novembra 2019. kad nisu uspeli da uskrate kvorum i 21. juna 2020. kad su doveli batinaše da ‘uspostavljaju red’ i kad su nasilno prekinuli sednicu izlaskom na binu. E, takvo ponašanje se ne može tolerisati. Sloboda mišljenja je zaštitni znak Demokratske stranke, a nasilno ponašanje mimo Statuta i osnovnog reda je zaštitni znak neke druge partije“, poručuje Lutovac.

Prema njegovim rečima, sasvim je u redu da suprostavljena strana predloži organima nameru da DS vodi drugačiju politiku, ali da to ne sme da se čini silom.

„Sasvim je u redu da oni predlože na organima stranke nameru da DS vodi drugačiju politiku ili da, umesto opozicije, bude partner Aleksandru Vučiću. Međutim, oni to ne žele jer znaju da je članstvo ogromnom većinom protiv toga. Zato pokušavaju da, mimo Statuta, ostvare svoje planove. Da na silu preotmu stranku i pretvore je u „konstruktivnu opoziciju“ ili koalicionog partnera Aleksandru Vučiću“, zaključuje predsednik Demokratske stranke.

PROČITAJTE JOŠ...

Podsetimo, u intervju za dnevni list Danas, član glavnog odbora DS Branislav Lečić je, na pitanje da li najavljena izborna skupština, na kojoj će se glasati o njemu, vodi u novo cepanje stranke odgovorio pitanjem: kako izbori gde članstvo odlučuje o tome kakvu DS želi, sa kojom politikom i vrednostima, prioritetima i načinom rada, mogu da cepaju stranku”.

“To mogu samo oni koji stvaraju podele i šire natrpeljivost, izbacuju i etiketiraju, ubijaju svaki dijalog i poništavaju unutastranačku demokratiju. Ne verujte ljudima koji pričaju o demokratiji u društvu, a u stranci se ponašaju kao kao u logoru”, rekao je Lečić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare