Zoran Lutovac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i nekadašnji ambasador Srbije u Crnoj Gori, kao gost emisije "Probudi se" komentarisao je aktuelne vesti, a ključno pitanje koje se nametnulo je: Kako je crnogorska opozicija uspela da izbori promene i zašto srpska nije?

Milo Đukanović je posle tri decenije izgubio vlast u Crnoj Gori. Lideri opozicije – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović – juče su održali sastanak i utvrdili četiri principa na kojima će zasnovati buduću vladu Crne gore. Prvi je sprovođenje međunarodno preuzetih obaveza; drugi – realizovanje reformi za pristup EU u najkraćem roku; treći – ekspertska vlast od kadrova koji su stručnjaci sa što manje političara; četvrti – poštovanje Ustava, zakona i revizija diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata uključujući i Zakon o slobodi veroispovesti.

U Srbiji je trenutku je nemoguće zamisliti tako nešto, prokomentarisala je voditeljka emisije „Probudi se“, a prvo pitanje koje je uputili Zoranu Lutovcu, predsedniku Demokratske stranke i nekadašnjem ambasadoru Srbije u Crnoj Gori bilo je: Može li se u Srbiji pojaviti Krivokapić?

Pročitajte još:

„Suština nije u novom Krivokapiću, suština je u tome da je opozicija dobila ove izbore zahvaljujući tome što je išla u tri kolone nudeći tri različite opcije. jedna je liberalno građanska koju je predvodio Dritan Abazović, druga je levo od centra, koju je predvodio Bečić, treću je kao nestranačka ličnost predvodio Krivokapić, a obuhvatila je one koji su tradicionalno nastrojeni. A sve tri grupacije bile su multietničke, čime su se nadvladale podele“, objasnio je Lutovac.

Upravo podele, čini se, sprečile su srpsku opoziciju da iskoristi svoju priliku.

„Mnoge od tih stvari koje je crnogorska opozicija uradila, ovde su ponuđene još pre godinu i po, dve. Pre svega udruženoj opoziciji oko Saveza za Srbiju, pa i ostalima. Obećano je da će se praviti ekspertska vlada. S druge strane tražen je minimum elementarnih uslova za izlazak na izbore… Crnogorska opozicija je uspela da se izbori jedinstvenim nastupom, jedinstvenim zahtevima za preduslov da izađu na izbore u kojima mogu da učestvuju koliko-toliko ravnopravno“, objasnio je Lutovac.

Pročitajte još:

Pa gde je sad srpska opozicija na tom putu ka promeni, ka slobodi?

„Opozicija u Srbiji upravo radi ono što je crnogorska, bori se za elementarne uslove, mogućnost da se predstavi. Drugo, da građani glasaju bez pritisaka i ucena da će izgubiti posao oni ili neko njihov. Dakle, to su preduslovi… Crna Gora je uspela prelaznom vladom uspostavljenom uz pomoć EU da obezbedi veliki broj preduslova da bi se izašlo i da bi se ti izbori mogli nazvati izborima. Mi smo u toj fazi, borbi da izađemo na takve izbore. Ovde nije bila stvar opozicije da li će pozvati građane ili neće, naši građani nisu na dugme. Građani su takođe ti koji su shvatili da nema pravog izbora, da je trka neravnopravna i da je opozicija pristala da izađe, reagovali bi takođe negativno. to je zajednička stvar i građana i opozicije da vrate svoja prava nazad i da u ravnopravnoj utakmici pokaže ko šta može“, smatra Lutovac, a u nastavku emisije pojasnio je i situaciju u Demokratskoj stranci.

Čini se da je jedinstvenost ipak prvi i najznačajniji preduslov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare