Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/TANJUG/ RADE PRELIC

Umesto da do 6. decembra Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odluči da li će u registar političkih stranaka kao zastupnika DS upisati Branislava Lečića, ministarka Marija Obradović je danas izjavila da u ovom trenutku nema dovoljno činjenica da utvrdi ko je zastupnik demokrata, te da je sada na potezu Zoran Lutovac. Lutovac, sa druge strane, navodi za Nova.rs da je ministarka Obradović zatražila da se izjasne o navodima i dostavljenoj dokumentaciji bivših članova DS, koji su, kako je naveo, predali falsifikate.

Već drugi put Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pomerilo je rok za odlučivanje po zahtevu Branislava Lečića, koji je još 5. oktobra zatražio da bude upisan kao zastupnik DS. Prvi put, Ministarstvo je od Lečića tražilo dopunu dokumentacije, dok je sada, kako je navela Marija Obradović, to zatraženo od Lutovca, predsednika demokrata.

Obradović je danas navela da u ovom trenutku nema dovoljno činjenica na osnovu kojih bi moglo da utvrdi ko je zastupnik DS.

„Proces je tačno definisan i sve zainteresovane strane su redovno obaveštavane i učestvuju u procesu različitim dopunama dokumentacije“, rekla je Obradović.

Međutim, Zoran Lutovac u izjavi za naš portal kaže da ministarka od njih nije zatražila da dostave dopunu dokumentacije, već da se izjasne o navodima i dostavljenoj dokumentaciji bivših članova DS.

„S obzirom da su dostavljeni falsifikati i da je to vrlo jasno, Ministarstvo će imati lak posao i odbaciti taj zahtev. Ako ne može da odluči po njihovom zahtevu jer nema činjenica na osnovu kojih bi odlučila, onda ostaje ono što je upisano, a njihovu prijavu treba da odbaci, a ne u dva navrata da im traži dopune i da ih podučava šta još treba da falsifikuju i dostave. I to van svih rokova, predviđenih zakonom“, kaže Lutovac.

Branislav Lečić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

On navodi da je reč o falsifikatima zato što izbori u DS-u nisu održani.

„Nije ih bilo, jer nisu bili ni raspisani. Izbornu skupštinu zakazuje predsednik ili apsolutna većina članova Glavnog odbora. Ni jedno ni drugo se nije desilo. Ja izbornu skupštinu zakazao nisam, niti je to učinila apsolutna većina članova GO. To telo se o tome nikada nije izjašnjavalo, niti je to ikada bilo na dnevnom redu. Prema tome, jasno je da su u pitanju falsifikati“, ističe Lutovac i dodaje da će zbog toga biti podneta krivična prijava.

Podsećamo, deo demokrata je 26. septembra izabrao za predsednika Branislava Lečića, jedinog kandidata na tim izborima koje vrh stranke ne priznaje. Lečića je gotovo mesec dana ranije stranačko rukovodstvo na čelu sa Zoranom Lutovcem isključilo iz DS.

Uprkos tome, njegov mandat je 3. oktobra verifikovan na „izbornoj skupštini“ u Sava centru, nakon čega su još 52 člana bila izbačena iz stranke.

Lečić je nedavno za naš portal rekao da će, ukoliko postane zakonski zastupnik stranke, ponuditi aktuelnom predsedniku DS da osnuje sopstvenu frakciju unutar partije, dok je Zoran Lutovac izjavio da „Lečić nema šta da nudi, jer je izbrisan iz članstva“.

„Demokratska stranka je imala svoje izbore 2018. godine, a ja sam tada apsolutnom većinom pobedio svoje protivkandidate. Posle toga nisu održani nijedni izbori. Sve ovo drugo je pokušaj da se, potpuno van svih pravila DS, preotima naša organizacija“, naveo je Lutovac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare