Foto: Arhiva

U naredne dve nedelje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave mora da donese odluku da li je zakonski predstavnik Demokratske stranke Zoran Lutovac ili predstavnik suprostavljene struje unutar partije Branislav Lečić. Govoreći za portal Nova.rs, Lečić je naveo da će, ukoliko postane zakonski zastupnik stranke, ponuditi aktuelnom predsedniku DS da osnuje sopstvenu frakciju unutar partije, na šta je Lutovac odgovorio- “Lečić nema šta da nudi, jer je izbrisan iz članstva”.

Podsetimo, pobunjena struja bivših poslanika i deo članstva u Demokratskoj stranci organizovali su, kako smatraju, legalnu skupštinu stranke, na kojoj su za predsednika izglasali glumca Branislava Lečića; s obzirom da “centrala” stranke izbore ne priznaje, a Zoran Lutovac kaže da je, uostalom, pečat kod njega, o sporu mora odlučivati posebni organ Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, na čijem je čelu odnedavno Marija Obradović, potpredsednica Srpske napredne stranke.

Govoreći za Nova.rs o sporu koji vodi sa Zoranom Lutovcem i kakav ishod očekuje, Lečić je istakao da ne očekuje da Marija Obradović lično donese bilo kakvu odluku, već da smatra da se mora poštovati zakon.

“To znači da me Ministarstvo imenuje za zakonskog zastupnika. Ja sam legitimno izabrani predsednik DS, dobio sam blizu tri hiljade glasova na neposrednim izborima demokrata. Sad je neophodno da postanem i legalan šef stranke – da se moj mandat verifikuje u državnoj upravi gde se sve stranke registruju”, napominje Lečić.

Na naše pitanje šta će preduzeti ukoliko Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donese drugačiju odluku od one koju očekuje, Lečić je naveo da ne želi da unapred sudi.

“Verujem da je sve u redu i da je zakonski postupak jedina odredica ponašanja. Na kraju ću videti da li je to zaista tako”, podvlači on.

Pročitajte još...

S druge strane, aktuelni predsednik DS Zoran Lutovac navodi da Ministarstvo može da se opredeli između toga da li će da poštuje zakone države ili će doneti političku odluku potpuno neutemeljenu na zakonu.

“Demokratska stranka je imala svoje izbore 2018. godine, a ja sam tada apsolutnom većinom pobedio svoje protivkandidate. Posle toga nisu održani nijedni izbori. Sve ovo drugo je pokušaj da se, poptuno van svih pravila DS, preotima naša organizacija”, objašnjava Lutovac, dodajući da jedina moguća odluka odbacivanje “inicijative Aleksandra Vučića” koja je potpuno neutemeljena.

DS
Foto: Arhiva

Na naše pitanje šta će učiniti ukoliko odgovor Ministarstva bude negativan, Lutovac ističe da će preduzeti odgovarajuće pravne mere protiv odgovornog lica koje bude donelo takvu odluku.

“Preduzećemo sve korake koji su nam na raspolaganju. I političke i pravne. Već smo obavestili naše partnerske organizacije. Nadležne smo još u maju mesecu obavestili da se priprema ovako nešto u DS i da je na delu pokušaj otimačine naše stranke”, poručuje Lutovac.

Ko preti izbacivanjem, a ko nudi funkciju

Lečić je istakao da neće isključiti iz članstva Zorana Lutovca, ukoliko postane šef stranke, već da će, kako kaže, pozvati sve demokrate da se vrate svojoj matici.

“Pozvaću lično Lutovca da se vrati u svoju stranku. Ako misli da se politički razlikujemo, onda može i da osnuje i svoju frakciju unutar stranke. Ukoliko bi on to hteo i pristao, ja bih ispoštovao taj njegov zahtev i onda bismo na sledećoj Skupštini DS izglasali da stranka treba da ima svoje frakcije. Time bismo bili prva partija koja ima taj princip”, objašnjava Lečić.

Na pomenutu ponudu, Lutovac poručuje da Lečić nije ni član stranke, te da on nema šta da mu ponudi.

“On čovek nije član stranke. To što on priča nema veze sa životom. On može da priča o svojoj organizaciji koju će da pravi. Mi smo njega isključili iz članstva. Prema tome, bilo kakva reč Branislava Lečića koja se vezuje za DS uopšte nije primerena. On nije vredan nikakvog komentara”, navodi on i dodaje Lečića žele da isture za šefa stranke uz pomoć laži, prevare i falsifikata.

“Ostajem Član Demokratske stranke i u slučaju da Lutovca prihvate za zakonskog predstavnika”

Lečić je naveo da će biti deo DS i u slučaju da Lutovac bude prihvaćen kao zakonski zastupnik stranke, te da će u tom slučaju on osnovati svoju frakciju.

“To mislim da je odavno potrebno demokratiji u Srbiji, a posebno Demokratskoj stranci koja je bila rodonačelnik demokratskih promena u zemlji. Sve ove podele koje su nastale u našoj organizaciji u prošlosti ne bi postojale da je bilo mogućnosti da se osnuju frakcije”, poručuje Lečić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare