Duško Lopandić Foto:Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Potpredsednik Srbija centra (SRCE) prof. dr Duško Lopandić izjavio je da rasprava u Evropskom parlamentu oko izbora u Srbiji i predlog pojedinih partija koje traže međunarodnu istragu pokazatelj da je režim na najnižem nivou, kada se radi o ugledu, u Evropi od kako su došli na vlast.

„Postoji jedan kontinuitet opadanja ugleda i uticaja Srbije u Evropskom parlamentu i institucijama Evropske unije. Stepen nepopularnosti SNS režima stalno raste i, čini mi se, da je dostigao vrhunac. Vlast sve više ulazi u situaciju u kojoj je bio režim devedesetih. Uspeli su da popuste na temi Kosova i Metohije i da nas zaglave na temi EU“, rekao je Lopandić u emisiji Iza vesti na N1 televiziji.

Lopandić se osvrnuo i na rednu verziju Rezolucije Evropskog parlamenta koja je objavjena.

„Kada čitate nacrt rezolucije imamo dva stava – jedan koji insistira na međunarodnj istrazi, a drugi EPP-a i Bilčika koji traži od srpske vlasti i institucija da se oni reše ovaj problem. Nadam se da će parlament izglasati formu u kojoj se traži istraga bilo da je to OEBS ili Venecijanska komisija“, naveo je on.

PROČITAJTE JOŠ:

On je napomenuo da u Evropskoj narodnoj partiji stav nije jedinstven jer „za razliku od Vladimira Bilčika, jedan deo dovodi u sumnju izborni proces i kritikuje vlast u Srbiji“.

„Pominje se u rezoluciji kako predsednička funkcija treba da simbolište jedinstvo, a kod nas je upravo suprotno. Mi smo u situaciji zarobljene zemlje i zarobljenih institucija. Da bismo izašli iz toga neophodna je velika energija kako u zemlji tako i u međunarodnoj zajednici“.

Komentarišući jučerašnje konstituisanje Skupštine Srbije Lopandić je istakao da je to najbolji pokazatelj „dokle je dovedena zemlja drastičnim nameštanjem izbora“.

„Nije pitanje ko će koliko da dobije mandata, već kako će ova zemlja da profunkcioniše. Imamo vlast koja potpuno drsko i bezobrazno namešta izbore, a onda kaže da su izbori bili potpuno regularni. Imamo lokalne izbore u junu. Ne možemo da idemo dalje kao društvo ako se ova praksa nastavi“.

Povodom sutrašnje sednice Saveta bezbednosti UN-a na kojoj će se raspravljati o Kosovu i Metohiji Lopandić ističe da je to poruka zapadnih sila Kurtiju i vlasti u Prištini „zbog ponašanja i iritacije koju je izazvao prema zapadnim silama“.

„Mislim da je Kurti pokazao izuzetan nivo rezistentnosti kada se radi o politici koju sprovodi a ta politika je daleko od toga što predviđa Ohridski sporazum. Na terenu se najbolje vidi da on to ne sprovodi u odnosu prema srpskoj zajednici“, zaključio je Lopandić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar