Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović u intervjuu za novine “Nova” kaže da na narednim lokalnim izborima očekuje pobedu opozicije u mnogim opštinama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Dobar rezultat predviđa i u Pančevu, Užicu, Valjevu, Zrenjaninu…

Kao neko ko će za nekoliko dana učestvovati na sednici Evropskog parlamenta na kojoj će biti doneta Rezolucija o izborima u Srbiji, Lazović kaže da su očekivanja velika.

Prisustvovaćete sednici EP 8. februara na kojoj će biti glasanje o Rezoluciji koja se tiče izbora u Srbiji. Šta očekujete da će se naći u tom dokumentu?

Očekujem da će Evropski parlament jasno reći da se u Srbiji desila izborna krađa, kao što su to svi međunarodni posmatrači već rekli. Zatim očekujem da se u ovoj rezoluciji nađe i stav o tome da se moraju ponoviti izbori, na svim nivoima, a u Beogradu je prevara najbrutalnija, jer tu rezultat izbora ne samo da ne odgovara volji birača, već je opoziciji oteta čista pobeda. Najvažnije, očekujem da će se u rezoluciji naći i stav o neophodnosti formiranja nezavisne međunarodne komisije koja pored istrage o krađi, treba da garantuje promene u izbornim uslovima kako se takva krađa nikada više ne bi ponovila. Mi smo prethodno obavestili sve nadležne domaće instance, policiju, tužilaštvo i sudove. Ne gajimo iluzije da će ove institucije pod direktnom kontrolom SNS-a doneti neke pravedne odluke, ali mi se borimo da one rade po zakonu i uradili smo sve što je neophodno sa naše strane, podneli prigovore, primedbe, tužbe. Mi ih pozivamo da ne ćute, pa ceo svet je video prevaru.

Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Imajući u vidu da Rezolucija dolazi nakon konstitutivne sednice Skupštine Srbije, ali pre konstituisanja beogradske, da li mislite da će imati uticaj?

Bilo bi bolje da je konstitutivna sednica zakazana nakon sednice Evropskog parlamenta, mi smo i tražili da se zakaže nakon usvajanja rezolucije, ali ne vidim da bi to moglo da ima nekog uticaja na činjenicu da je ceo svet video izbornu krađu i da nešto po tom pitanju mora da se uradi. Vučiću je jako bilo stalo da brže bolje zakaže sednicu, ali smatram da je ova politička kriza toliko velika, da su u izborni inženjering bila uključena ministarstva, policija, lokalne samouprave, aktivisti SNS-a, da je to sve zaista nemoguće sakriti.

Kako ćete delovati u Narodnoj Skupštini, da li je dogovoren budući nastup na konstitutivnoj sednici, a potom i na narednim?

Delovaćemo u saradnji sa opozicionim poslaničkim klubovima, kao i do sada. Koristićemo sve mehanizme koji su na raspolaganju narodnim poslanicima i sve nenasilne metode borbe kako bismo se suprotstavili štetnoj vlasti SNS-a, ali i kako bismo preneli poruke građanima jer veliki broj ljudi, većina zapravo, nema gde drugo da vidi i čuje predstavnike opozicije osim na prenosima RTS-a.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Možemo li očekivati jednu poslaničku grupu ili više?

Smatram da sve stranke treba da formiraju svoju poslaničku grupu, kako bismo imali maksimalno vreme za obraćanje u plenumu. Formiranjem odvojenih poslaničkih klubova svaki od njih dobija dodatno vreme za obraćanje. To se pokazalo izuzetno važnim u prethodnom sazivu i dalo je mogućnost opozicionim poslanicima da predstave građanima politike koje zastupamo i da ljudi čuju o problemima koje režimski mediji ignorišu.

Prema pojedinim informacijama, SNS uprkos kritikama o brojnim izbornim nepravilnostima, ide ka tome da ipak formira vlast u Beogradu. Ukoliko do toga dođe šta ćete vi kao opozicija uraditi?

Ne vidim šta to SNS može da uradi, a da dodatno ne produbi krizu u kojoj se nalazimo. Zamislite njima za pobedu u Beogradu nisu bili dovoljni ni pritisci na birače, nisu im bile dovoljne kupovine birača, brutalni obračuni sa opozicijom po tabloidima, apsolutna medijska dominacija SNS-a, nije im bilo dovoljno što se Vučić svakodnevno obraća na svim kanalima, pa su morali još i da prave izborni inžinjering, upisuju birače, dovoze ih autobusima iz drugih mesta. A sad izgleda ni to nije dovoljno, nego će sad i da kupuju odbornike. Jedini izlaz iz ove duboke političke krize u našoj zemlji je da priznaju krađu i ponove izbore po drugačijim uslovima i mi ćemo na tome i raditi. Kao što sam mnogo puta govorio, plan opozicije je da delovanjem u tri pravca dođe do razrešenja krize. Prvo, otvorili smo sve pravne procese pred našim institucijama, drugo pokrenuli smo veliki broj aktivnosti kako bismo dobili međunarodnu podršku za formiranje međunarodne komisije i treće, akcijama, protestima, delovanjem u Skupštinama i van njih, nećemo dozvoliti da se ovaj problem zaboravi. Detalje ne mogu da otkrivam preko medija, dovoljno je što nas prisluškuju i prate, nema razloga da im olakšavam.

Radomir Lazović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Šta se dešava sa dokumentom, odnosno predlogom o daljem opozicionom delovanju koji je koalicija NADA uputila Vašoj koaliciji?

Ovaj dokument je poslužio kao osnov u razgovorima koje imamo sa koalicijom NADA. Dobro je da smo otvorili ove razgovore jer pokradeni izbori nisu samo pitanje koalicije Srbija protiv nasilja, već se tiču svih učesnika izbora. Takođe, dobro je što na pokradene izbore nisu ćutale ni organizacije civilnog društva, mladi i studenti, javne ličnosti okupljenje oko ProGlasa. Ovo je zajednička borba za osnove demokratije i ja se nadam da će se i druge društvene grupe uključiti, poput poljoprivrednika, sindikata, lekara, svi kojima je stalo do Srbije…

Kakva je sudbina koalicije Srbija protiv nasilja, nakon konstituisanja nacionalnog i gradskog parlamenta?

Ovo jeste izborna koalicija, ali ona je nastala na temelju dobre saradnje u Narodnoj skupštini u prethodnom sazivu, zatim zajedno smo organizovali proteste nakon masovnih ubistava, doneli smo zajedno dokument “Dogovor za pobedu”, a onda i učestvovali na izborima. Mislim da treba očuvati jedinstvo na čemu smo radili i nastavićemo da radimo. Imamo još mnogo zajedničkog posla, a posebno u borbi za ponavljanje izbora i za mnogo bolje izborne uslove kako nam se ovakva krađa ne bi ponovo desila. Što se tiče programskog delovanja i rešavanja problema građana, očekujte, kao i do sada, da Zeleno-levi front ima svoje predloge i da ih zastupa u javnosti.

Redovni lokalni izbori prema nekim najavama biće u junu ili julu, da li ste već počeli pripreme?

Pripreme su u toku. Posebno bih istakao da su ovi lokalni izbori jako važni za nas iz Zeleno-levog fronta, jer svoju snagu baziramo na direktnom odnosu sa građanima i zato su pripreme odavno počele. Kada pogledate rezultate, pa čak i ovih nameštenih izbora, u velikom broju beogradskih opština doći će do smene vlasti i to je važan korak koji sigurno nećemo propustiti.

Da li ćete na tim izborima nastupiti ponovo u istoj koaliciji?

Mi ćemo našim lokalnim organizacijama dati takve smernice, a s obzirom da one imaju lokalnu autonomiju one će doneti finalnu odluku. Moje mišljenje je da ima mnogo razloga za to, ali ostavio bih otvoreno da se u narednim danima dogovorimo.

Šta očekujete od lokalnih izbora, u kojim opštinama i gradovima bi opozicija mogla da pobedi?

Veliki broj beogradskih opština, zatim svakako Novi Sad, Niš, dobar rezultat ostvaren je i u Pančevu, Užicu, Valjevu, Zrenjaninu i drugim velikim gradovima, a lokalne specifičnosti nekada umeju da budu presudne na lokalnim izborima i ja zaista očekujem da ukoliko uspemo da se izborimo da se unaprede izborni uslovi, dođe do promene u velikom broju gradova i opština. Verujem u građani Srbije da vide da je došlo vreme da se odlučno suprotstavimo kriminalcima na vlasti i živimo dobro u našoj zemlji.

BONUS VIDEO: Lazović na protestu ispred Ustavnog suda 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare