Rasim Ljajić Foto:Nemanja Jovanović

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP) Rasim Ljajić izjavio je danas da se njegova stranka zalaže za promenu izbornog zakona, jer je trenutni "prevaziđen".

„Verujem da ćemo se skoro svi složiti da imamo jedan model izbornog zakona koji je prevaziđen. Imamo dve, tri zemlje u Evropi koje imaju ovako zatvorene liste“, rekao je Ljajić na Radio-Televiziji Vojvodine.

On smatra da bi novi zakon trebalo da bude po ugledu na većinu zemalja Evropske unije, ali i regiona, odnosno da se građanima omogući da glasaju i za stranke i za pojedince.

„Da se glasa i za stranku, ali da se glasa i za ljude i da poslanike u najvećoj meri određuju njihovi izborni rezultati. 70 procenata da se određuje na osnovu rezultata, 30 odsto da ostane da određuje stranka zbog teritorijalne i rodne zastupljenosti. Da se napravi ravnoteža ukoliko neko nije prošao, a važan je za samu političku organizaciju“, istakao je Ljajić.

Na pitanje da li bi se SDP, pošto je dugogodišnji koalicioni partner Srpske napredne stranke (SNS), „utopio“ u tu stranku po uzoru na Srpski patriotski savez (SPAS), Ljajić kaže da se to neće desiti zbog različitih ideoloških opredeljenja.

„Nećemo se utopiti jer smo stranke različitih ideoloških opredeljenja. SPAS i SNS su stranke iz sličnog političkog spektra i ta integracija nije iznenađenje. Mi smo stranka koja je na levom delu političkog spektra, izrazito građanska, multietnička stranka, potpuno na suprotnom delu od SNS, u smilsu političkog spektra i političke orijentacije“, rekao je Ljajić.

On je istakao da postoje zajednički ciljevi koje njegova stranka želi da ostvari kroz saradnju sa SNS i ocenio da „utapanje“ ne bi ništa značilo ni jednima, ni drugima.

Na pitanje da li treba da bude zabrinut zbog saradnje SNS sa drugim partijama iz Novog Pazara, Ljajić kaže da SNS ima slobodu da sarađuje sa bilo kim, dok to ne šteti njihovoj koaliciji.

„Dok god imamo ovakvu saradnju, ja nemam razloga da sumnjam. Naravno da SNS može da sarađuje sa drugim strankama, kao što i mi imamo samostalnost u političkom delovanju“, izjavio je Ljajić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar