Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Politički analitičar Milan Antonijević ocenio je u Danu uživo da je u dijalogu vlasti i opozicije jedina politička odgovornost na vladajućoj stranci i vladajućoj koaliciji. "Ona mora sprovesti sve što je garantovano i što je stavljeno na sto. Ono što opozicija bude stavila kao svoje zahteve, verujem da će se kretati u okvirima onoga što je zahtevao ODIHR", istakao je on i naglasio da iako nema dogovorenih opozicionih zajedničkih zahteva, "oni su dovoljno jasni i glasni, kao i da su izrečeni su nakon prethodnih izbora".

„Danas smo videli dva razgovora od po sat vremena u kojima je svakla od stranaka predstavila svoja očekivanja, a s druge strane evroparlamentarci su dali svoje ocene, očekivanja i upozorenja, koja mislim da su primerena ovom početku dijaloga“, rekao je on i podsetio da je proces dijaloga počeo pre više od 20 meseci kao i da je mnogo toga trebalo uraditi u međuvremenu.

„Mislim da je svaki dan u kome se ne sprovodi ono što je ODIHR (misija OEBS-a koja se bavi izbornim uslovima) rekao, da je taj dan izgubljen za svakoga ko je na političkoj sceni. To je pripremni razgovor, i zbog kovid krize, nemamo intenzivniji razgovor sa evropskim parlamentarcima. Trebalo je već da budu u Srbiji, da uživo razgovaraju sa političkim strankama, i da se vratimo pregovorima u kojima se stavljaju granice, odnosno dokle ćemo ići. Koje su obaveze koje preuzima vladajuća stranka, a potom da se vide i stavovi drugih stranaka“, naveo je Antonijević.

Dodaje da u razgovoru sa vanparlamentranim strankama očekuje predstavljanje platformi i jasnih zahteva.

„Nadam se da će nastup opozicionih stranaka biti jedinstven. Da će biti saglasnosti oko toga šta su minimalni uslovi i da tu zaista nema odstupanja. OEBS je dao svoje preporuke, one su bazične, i govore o fer i slobodnim izborima, i sve manje od toga govori o tome šta nijedna poilitička stranka ne može sebi dozvoliti“, smatra Antonijević.

Podsetio je da su glavna pitanja zastupljenost u medijima sa nacionalnim frekvencijama i pritisci na birače.

„Nema mnogo razloga za optimizam. Ovaj proces je nužan i on se mora proći, a sa druge strane se najviše očekuje od vladajuće stranke koja mora ispuniti sve ono što stoji na stolu. Ne znam zbog čega ovoliko čekamo na ono što je mininum demokratije“, zapitao je Antonijević.

Prema njegovim mišljenju, evroparlamentarci su rešeni da proizvod ovog dela dijaloga bude ispunjavanje svega što nismo uspeli u prvom dijalogu.

Mnogo aktivnija uloga tužilaštva

„Tužilaštvo mora biti mnogo aktivnije u predizbornom periodu, kako bi sva kršenja bila za početak istražena, a kasnije da se možda nađu i pred sudovima. Ima jako mnogo zamerki, i pritisaka na birače, kao i mnoga ponašanja koja nisu dozvoljena“, rekao je on i podsetio na praksu slikanja biračkih člistića i ostalih nepravilnosti koja mogu biti krivično gonjena.

„Građani moraju da znaju šta je dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno“, upozorio je naš sagovornik.

Na pitanje da li je vlast spremna da menja izborne uslove, on je odgovorio da se na osnovu onoga što je viđeno danas „ne može reći“.

„U proteklih dvadesetak meseci mnogo je vremena potrošeno bez suštinskih izmena, i nekako vidimo da se u poslednjem trenutku prave ti ustupci, i ne znam zbog čega tako gubimo vreme i energiju“, napomenuo je Antonijević.

On je istakao da međunarodna zajednica pomno prati sve što se dešava u našoj zemlji.

„Mi smo pod lupom u ovom trenutku i mislim da to treba građanima reći. Ne zato što neko ima nešto protiv ove zemlje, već naprotiv, zato što u Srbiji žele da vide stabilnu demokratiju sa izborima na kojima je moguće čuti različita mišljenja i sa medijima na kojima je moguće čuti jednu i drugu stranu“, zaključio je Antonijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar