Rasim Ljajić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić izjavio je danas da smatra da, bez obzira na to što bi dogovor Beograda i Prištine oko prihvatanja Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, značio mnogo za ukupnu regionalnu stabilnost, "još smo daleko od nekog održivog rešenja".

Ljajić je u izjavi za agenciju Beta rekao da je „jedino izvesno da će se ti razgovori nastaviti i da će se sada voditi oko plana implementacije, što će takođe biti zahtevan i nimalo lak posao za pregovarače“.

„Iako, na prvi pogled, to izgleda da je više tehničko nego političko pitanje, radi se o čitavom nizu stvari koje su ‘par excellence’ politički osetljive teme. Jedna od njih je i ona o Zajednici srpskih opština (ZSO) i njenim nadležnostima. Nisam veliki optimista da će se brzo o tome postići neki kompromis. Sve što ponudi Priština, za Beograd će biti malo, a sve što Beograd traži kao nadležnosti za ZSO, za Prištinu će biti mnogo. Teško će biti u nekim zadatim rokovima pronaći meru tih nadležnosti koja bi odgovarala obema stranama“, rekao je Ljajić.

Dodao je da bi zato, „umesto busanja u junačke grudi ili lamentiranja zbog nečega što se nije ni dogodilo, trebalo podržati naš pregovarački tim na čelu sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem i nastavak dijaloga u cilju traženja obostrano prihvatljivih rešenja“.

„Ovo je ipak proces, koji će izvesno trajati, i on nema alternativu. Najgora stvar koja bi mogla da se dogodi je da ovi pregovori propadnu i da za njiihov neuspeh bude okrivljena Srbija. Toga smo se nagledali u prošlosti, a mogli smo i da se suočimo sa katastrofalnim posledicama takvih hazarderskih poteza i odluka“, zaključio je Ljajić.

Bonus video: Šta je tačno dogovoreno u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar