Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Kandidat za predsednika Demokratske stranke na unutarstranačkim izborima Branislav Lečić predstavio je večeras na Kalemegdanu program za izbore u ovoj stranci, koje aktuelno rukovodstvo inače ne priznaje.

Suprotno očekivanjima, na tribinama u toku Lečićevog govora nije bilo mnogo ljudi, ali to ga nije obeshrabrilo. Interesantno je da je ceo skup prilično ležerno organizoavn, od tribina, preko bine, do toga da se i Lečić do njega dovezao na biciklu.

Program koji je ovom prilikom predstavio obuhvata tri tačke: Evropska unija, građanska Srbija i jednake šanse za sve.

Lečića, inače, podržava struja demokrata koja se zalaže za smenu aktuelnog predsednika Zorana Lutovca, a taj rascep u DS i vrlo otvoreni rat kojem svedočimo prethodnih dana, kao da se zaoštrava iz sata u sat.

Foto:Privatna arhiva

Protiv Lečića, Balše Božovića, Radoslava Milojićića Kene i ostalih iz ovog tabora demokrata, Lutovac je pokrenuo disciplinske postupke i preti im izbacivanjem iz stranke. Formalni predsednik DS poručio je danas Lečiću da prestane da „obmanjuje javnost i to u roku od dva dana, te da će u suprotnom biti pokrenut disciplinski postupak i protiv drugih članova koji se na isti način ponašaju.

Lečić to komentariše kao „frustrirane trzaje“ jedne strane koja nije uspela da prepozna da je ovo velika šansa za objedinjenje ne samo DS, već demokratske ideje.
Zato će, kako je rekao, ukoliko dobije podršku članova konsolidovati DS i nikoga neće izbacivati.

„Pozvaću i (Zorana) Lutovca da se uključi u celu priču i da pripada našem jatu. Da krenemo da zidamo jednu mnogo važnu stvar u opoziciji, a to je formiranje socijaldemokratskog krila. Sve socijaldemokratske stranke će biti pozvane na razgovor i pokušaćemo da ih objedinimo i da predstavimo opozicioni blok koji jasno programski zna šta želi”, rekao je Lečić novinarima upitan šta će prvo uraditi ako pobedi i da li će se ujediniti sa SDS-om.

On je ocenio da je politika onog del aDS kojem on pripada „politika koju svaki demokrata treba da poželi“.

„Zoran Lutovac odavno kršti Statut stranke i upropašćava DS i njene šanse. Nesporazuma više nema od kako je trećina članova Glavnog odbora u Madlenijanumu izglasala održavanje izborne skupštine. Lutovac je trebalo kao pravi demokrata da se prijavi da učestvuje u toj izbornoj skupšitni. Ako pobedi, nastavlja, ako ne pobedi, onda u tom slučaju nastavljam ja sa ovom politikom”, rekao je Lečić.

Prema njegovim rečima, Lutovac je još uvek predsednik DS i da u izbornom periodu formalno vodi stranku, a od 26.septembra, kada se budu saznali rezultati izbora, stranka, poručuje Lečić, kreće u novi život.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare